Educație

Sfinţii Montanus şi Maxima, soţii care au murit muceniceşte

Valentin Muscă
24 mar 2013 1367 vizualizări
Cu familia preotului Montanus coborâm în perioada de formare a poporului român după retragerea administraţiei romane la sud de Dunăre. Ne găsim la începutul secolului IV, populaţiile slave nu ajunseseră în Europa, iar Dunărea nu funcţiona ca o frontieră pentru populaţia daco-romană, care se întindea de o parte şi de alta a Dunării.

În acel timp persecuţiile împotriva creştinilor oscilau în intensitate în funcţie de problemele financiare ale Imperiului Roman sau de caracterul anumitor generali şi conducători locali. Nici Belgradul de astăzi nu exista, ci doar Singidunum, o cetate romană de unde erau orginari preotul Montanus şi soţia sa Maxima, de neam daco-roman. Refuzând să aducă jertfe idolilor şi mărturisind că sunt creştini, cei doi au fost torturaţi, ucişi şi aruncaţi în râul Sava, fiind prima familie de preot din neamul daco-romanilor care a murit muceniceşte sau cel puţin prima consemnată în documente. Trupurile celor doi au fost îngropate de creştini, iar mai târziu au fost duse la Roma. Sunt cinstiţi atât de catolici cât şi de ortodocşi, Mănăstirea Halmyris din Tulcea îi are ca sfinţii protectori, fiind şi patronii spirituali ai Bisericii româneşti din Serbia. Probabil numele celor doi nu spune mare lucru creştinilor obosiţi de gânduri şi griji, dar este bine să ştim că acum 1700 de ani, când America nu fusese descoperită, germanii păşteau turmele de oi şi capre pe malurile Volgăi, iar Schengenul nu exista, pe cele două maluri ale Dunării strămoşii noştri îl mărturiseau pe Hristos cu fruntea sus, crezând în nemurirea sufletului şi în viaţa veşnică. De aici ar trebui să înceapă istoria românilor pentru a sădi în sufletul elevilor sentimentul mândriei naţionale şi a creşte o generaţie fără metehnele generaţiei noastre! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.