Educație

Biblioteca merge din usa in usa dupa cartile uitate

Iulia Crețu
20 sep 2006 810 vizualizări
"Recuperatorul" volumelor este un bibliotecar. Daca nu va incadrati in termenul impus de biblioteca puteti prelungi termenul printr-un simplu telefon

Daca va regasiti printre "uitucii" care au imprumutat carti de la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Focsani si care nu le-au mai restituit la termen, ar fi bine sa aduceti cit mai repede volumele pentru a evita penalizarile si chiar excluderea din rindul cititorilor. Pentru ca din rafturile institutiei lipsesc de ani buni sute de titluri, unele dintre ele extrem de valoroase, bibliotecarii au apelat la varianta "recuperatorului" de carti. Initiativa de a merge din usa in usa in cautarea volumelor "pierdute" apartine bibliotecarei Florentina Jagate, care in fiecare zi ia lista neagra si merge pe teren pentru cartile nerestituite. Numai in anul 2005 figureaza 298 de restantieri care au luat si nu au mai adus inapoi 422 de carti. Statistica pe anul in curs arata ca practica imprumutului si pastratului a fost insusita de alte peste 200 de persoane. Paradoxal, cu toate ca Biblioteca Judeteana si-a extins de citiva ani imprumutul si in judet, cele mai multe cazuri de "uitare cronica" se inregistreaza la Focsani. Bibliotecarii avertizeaza ca pe lista neagra figureaza nume cunoscute care pot fi publicate in presa locala. Cele mai "pastrate" carti sint din programa scolara si titluri din domeniul dreptului. Cei mai mari "uituci" sint elevii si studentii. "Saptamina trecuta am inceput operatiunea de recuperare si am reusit sa readucem in rafturi 57 de carti. Speram ca 50% din documente vor fi recuperate. In cazul in care cartea imprumutata a fost pierduta acceptam carte la schimb. Restantierii au fost socati si nu se asteptau sa venim dupa doi ani de intirzieri din partea lor si sa le mai cerem volumele. Culmea a fost ca le gaseau extrem de repede, cu toate ca majoritatea a motivat ca a uitat sa aduca volumele la biblioteca", ne-a declarat Florentina Jagate, bibliotecar "recuperator" la Sectia de Imprumut. Directorul institutiei, Teodora Fintinaru, declara ca aceasta actiune de readucere acasa a cartilor se va permanentiza pentru ca multi utilizatori nu se conformeaza nici macar dupa ce sint cautati insistent la telefon. "Prima masura in recuperarea lor este anuntul telefonic, insa sint multi care promit si nu respecta cuvintul. Acestia risca sa nu mai aiba acces la serviciile Bibliotecii. Sintem o institutie de educatie, nu ne putem purta precum politia, de aceea am incercat aceasta varianta bazata mult pe comunicare. Pentru cei care nu pot restitui volumele imprumutate la timp, termenul se poate prelungi la numerele de telefon 215.468 sau 214.562", ne-a declarat directorul Teodora Fintinaru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.