Educație

Semnal de alarmă de la pompieri!!! Elevii ar putea arde de vii în şcoli

Ziarul de Vrancea
8 mar 2013 2540 vizualizări
Scolile vrancene nu respectă reguli elementare de securitate la incendii, dar directorii susţin că nu iau măsuri din lipsa banilor şi că îi învaţă teoretic pe elevi ce trebuie să facă în caz de foc

O serie de verificări efectuate în şcolile vrancene arată că multe dintre acestea nu respectă regulile de securitate la incendii, potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă prezentat în cadrul şedinţei de joi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). Colonelul Jenică Lazăr, adjunctul şefului ISU Vrancea, le-a atras atenţia directorilor că sunt foarte multe neregului cu toate măsurile pe care aceştia le iau. “S-au constatat 779 de deficienţe în şcoli cu toate măsurile luate. Foarte multe unităţi de învăţămant nu îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea avizului de securitate la incendii, nu sunt dotate cu mijloace de intervenţie, nu s-a realizat instruirea personalului, nu există planuri de evacuare în caz de incendiu. Mai mult decat atat, nu sunt respectate reguli minore cum ar fi deschiderea uşilor care trebuie să se realizeze către exterior, nu către interior, aşa cum am întalnit în multe situaţii”, a declarat colonelul Jenică Lazăr, care a amintit şi de obligaţia directorilor de a dota şcolile cu mijloace de alarmare acustică în caz de incendiu. Alte aspecte considerate minore de către reprezentanţii şcolilor, dar foarte importante în caz de incendiu sunt verificarea periodică a sobelor sau chiar fixarea marginilor mochetelor. Enumerarea tuturor neregulilor întalnite pe această linie în unităţile de învăţămant i-a iritat pe unii directori care s-au plans de bugetul sărac. “Aşa cum şi d-stră aveţi maşini vechi pentru că nu vă permiteţi altele, nici la noi nu sunt bani. Unele clădiri sunt foarte vechi, construite după anumite planuri. Pană la urmă şcoala face educaţie”, a precizat directorul adjunct al Colegiului Naţional Unirea, Romulus Buzăţelu. Reprezentaul ISU a mai atras atenţia asupra practicii tot mai dese de montare a interfoanelor care blochează uşile pe interior, acestea nepermiţand evacuarea în caz de incendiu. De asemenea, colonelul Jenică Lazăr le-a mai cerut directorilor de şcoli să-i încurajeze pe elevi să participe la concursurile anuale pe care le organizează pompierii. “În fond, împreună avem acelaşi scop: să evităm pierderi de vieţi omeneşti, iar participanţii de astăzi la aceste competiţii sunt voluntarii de maine”, a încheiat col. Jenică Lazăr. ISU nu a dat publicităţii şcolile cu probleme, chiar dacă lista acestora ar trebui să fie publică. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.