Educație

Ghiduri de bun simţ şi contracte cu părinţii în şcolile violente

Ziarul de Vrancea
27 feb 2013 2886 vizualizări
Ieri, după aproape două ore de discuţii la Prefectură au fost găsiţi vinovaţii pentru violenţa şcolară: parlamentarii care nu fac legi bune.Poliţiştii arată cu degetul spre directori care nu ştiu să ţină şcolile în frau.Dacă şefa IŞJ vrea mai mulţi psihologi care să combată agresivitatea copiilor, alte cadre didiactice cer schimbarea programei şcolare, care generează violenţă pe motiv că elevilor nu le place la lecţii.La propunerea directorului de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, în unităţile unde s-au produs fapte violente, părinţii vor semna contracte cu şcoala, iar elevii vor avea ghiduri de bun simţ

Participanţii la şedinta de Dialog Social de pe langă Prefectura Vrancea de ieri au căutat, mai bine de o oră şi jumătate, să identifice factorii care generează violenţa şcolară. Arătaţi cu degetul au fost fost pe rand dascălii, părinţii, elevii iar în final aceştia au fost găsiţi în… parlamentari. Toţi cei au luat cuvantul şi-au expus punctele de vedere, cu argumente pro şi contra, însă la final directorului Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, psihologul Liliana Jeny Mihai, a avut o propunere care ar putea să responsabilizeze mai mult părinţii şi elevii. “Din păcate o serie de comisii şi organisme cu responsabilităţi în domeniu nu funcţionează”, a concluzionat prefectul Cătălin Popescu, care a făcut referire directă la cazul de la Şcoala 7 Focşani, unde profesorul Mircea Ianchievici a fost agresat în faţa clasei de rudele unor elevi obraznici. “Actul educaţional nu mai reprezintă o prioritate pentru elevi. Sunt probleme începand de la limbaj şi finalizand cu comportamentul lor. Din păcate pentru cadrele didactice nimeni nu le poate ajuta decat ele însele prin răbdare şi perseverenţă”, a mai spus prefectul judeţului. Cadrele didactice care şi-au pierdut răbdarea, părinţii care în fuga după un venit care să le asigure confortul material nu mai pun accent pe “cei 7 ani de acasă” par să fie în egală factorii vinovaţi de comportamentul violent de la nivelul unităţilor şcolare, iar un rol important în prevenirea acestuia îl au psihologii, au fost de părere participanţii la şedinţă.
 

Prea puţini psihologi şcolari
 

În Vrancea sunt 528 de şcoli, dintre care 112 au personalitate juridică, în acestea fiind înmatriculaţi 53.134 elevi. Numărul psihologilor şcolari este de numai 24 la nivel de judeţ, număr total insuficient pentru a urmări şi asigura asistenţă de specialitate tuturor celor cu înclinaţii spre violenţă. Inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia, a subliniat necesitatea existenţei a cate unui psiholog şcolar în fiecare unitate de învăţămant. “Ar fi un caştig pentru întreaga comunitate, nu doar pentru elevi. Acesta ar putea asigura asistenţă psihologică şi părinţilor şi chiar cadrelor didactice din şcoală”, a precizat profesoara Zaharia. Un punct de vedere interesant a fost al directorului Direcţiei pentru Cultură, Florin Micu Iliescu, absolvent de psihologie, care a arătat cu degetul spre parlamentari. “Eu cred că programa şcolară determină violenţă. Atata vreme cat este foarte multă informaţie care trebuie asimilată de elev, depăşind varsta biologică a acestuia, elevul nu merge de plăcere la şcoală. Trebuie făcute propuneri concrete celor din comisia de învăţămant din Parlament pentru esenţializarea programei şcolare. Cand elevul va merge la şcoală de plăcere şi va şti că face faţă cerinţelor, va fi mult mai bine”, a declarat profesorul Florin Micu Iliescu. De altfel, aceasta a şi fost concluzia întalnirii de ieri: să fie invitat la viitoarea întalnire pe această temă şi deputatul Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei de Învăţămant din Camera Deputaţilor, care să preia propunerile vrancenilor şi să le transpună în legi. 

Paulin Roşcan: “IŞJ să facă curăţenie”


Un alt subiect atins a fost cel al profesorilor care fac de serviciu pe şcoală. În timp ce reprezentanţii Prefecturii au accentuat importanţa acestui aspect şi au cerut ca serviciul pe şcoală să se realizeze în zilele în care cadrele didactice nu au ore, cei ai sindicatelor au atras atenţia asupra faptului că acest lucru nu este tocmai corect. “Norma didactică este foarte încărcată, iar în unele şcoli s-ar putea să nu fie cadre didactice cate zile sunt într-o săptămană. În plus, pentru ziua în care fac de serviciu trebuie să li se asigure o zi liberă”, a susţinut liderul SLI Vrancea, Emil Tudor. Lidera celui de-al doilea sindicat din educaţie în Vrancea a cerut IŞJ să facă “curăţenie în şcoli”. “Inspectoratul Şcolar trebuie să facă curăţenie în şcoli. Orarul este cel care trebuie pus la punct. Dacă ne ascundem după deget întalnirea de astăzi rămane numai la nivel de discuţie”, a declarat Paulina Roşcan. Soluţia a venit din partea şefei IŞJ care a propus ca fiecare cadru didactic să facă de serviciu pe şcoală o dată pe lună, zi în care să nu aibă ore. “Profesorul de serviciu trebuie să fie “director” în ziua respectivă”, a concluzionat Vasilica Zaharia.

Directorii nu se pricep să ţină violenţa departe

 Inspectorul Lidia Dumbravă: ”Bine că nu avem cazuri de violenţă între cadrele didactice”

În timp ce reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că “numărul cazurilor de violenţă şi gravitatea acestora nu pun în pericol major siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice în unităţile de învăţămant din judeţ”, cei ai Poliţiei vrancene atrag atenţia asupra “vulnerabilităţii majore în gestionarea măsurilor de siguranţă de către managerii unităţilor de învăţămant”. Pentru a fi mai convingători, poliţiştii dau ca exemple, alături de incidentul de la Şcoala 7, cazurile de la Liceul Tehnologic “Eremia Grigorescu” Mărăşeşti, cand mama unor eleve a avut o altercaţie cu un băiat într-o clasă, precum şi cazul Şcolii Gimnaziale “Mihail Armencea” din Adjud cand două mame s-au păruit pe holul şcolii în urma unor neînţelegeri între două eleve de clasa a III-a. Într-o situaţie statistică, poliţitii arată că în primul semestru al anul şcolar în curs au fost sesizate Poliţiei judeţene 8 infracţiuni în care au fost implicaţi elevii. “Dintre acestea 3 au fost infracţiuni de lovire şi alte violenţe, o infracţiune de şantaj în mediul rural în zona adiacentă Şcolii Vidra şi un furt, doar una dintre ele fiind cu autor necunoscut. Dintre acestea 4 au fost săvarşite în incinta şcolilor şi 4 în zona adiacentă acestora. În mediul rural a fost înregistrată o faptă, iar în mediul urban 4 fapte. Cele mai multe fapte (4) s-au înregistrat în zona liceelor sau colegiilor, în toate cazurile victimele fiind elevi şi doar în trei cazuri elevii au fost martori”, se arată într-o informare a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea. Întrucat trei dintre cazurile de violenţă au fost în şcolile din Adjud, poliţiştii au decis desfăşurarea mai multor activităţi preventive la unităţile de aici, luîndu-se “măsuri de întărire a dispozitivului de siguranţă în zona acestor unităţi şcolare”. (M. VLĂDESCU)


Părinţii vor semna contracte cu şcoala, iar elevii ghiduri de bun simţ
 

Părinţii vor semna contracte cu unităţile de învăţămant în care vor fi obligaţiile şi îndatoririle fiecărei părţi, iar elevii vor avea un ghid de bun simţ, care va stipula ce sanţiuni riscă în cazul nerespectării conduitei corespunzătoare în cadrul şcolii. Aceasta este concluzia desprinsă în urma întalnirii ce ieri de la nivelul Prefecturii între reprezentanţii acesteia, ai Primăriei Focşani, ai Poliţiei, Inspectoratului Şcolar şi sindicatelor din învăţămant. Aceştia se vor întalni miercurea viitoare pentru a elabora cele două documente ce ar urma să fie implementate în cadrul unor şcoli pilot, pentru început, din randul celor în care au fost înregistrate cazuri de violenţă şcolară. Cea care a propus semnarea unor contracte între părinţi şi şcoli este psihologul şcolar Liliana Jeny Mihai, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. “Ca părinte nu am timp să citesc chiar tot ceea ce se afişează la panoul şcolii, dar cand se pune problema semnării unui document, atunci citesc cu atenţie fiecare punct în parte. Consider că un asemenea document de parteneriat între şcoală şi părinte care să stipuleze foarte clar obligaţiile şi îndatoririle fiecărei părţi, este binevenit. Acesta nu trebuie să fie un document stufos, ci simplu, pe înţelesul tuturor, de numai două pagini”, a declarat Liliana Jeny Mihai. Tot la viitoarea întalnire va fi elaborat şi aşa-numitul “ghid al elevului” care să prevadă conduita elevilor după ce păşesc pragul unităţilor şcolare. Ideea nu este una nouă, ea fiind aplicată în şcolile din ţările vestice, unde dă şi roade. “Ghidul trebuie să fie micuţ, ca un pliant, pe care elevul să îl aibe la îndemană”, a precizat inspectorul şcolar Silvia Chelariu. La fiecare abatere elevul ar urma să fie sancţionat potrivit regulilor stabilite în acest ghid. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
tepes, acum 4067 zile, 7 ore, 15 minute, 24 secunde
aceste contracte nu rezolva problema ci seriozitatea cadrelor didactice, a directorilor si a inspectorilor daca se intra la ora la timp, daca se preda si asculta la timp, evident ca elevii vor fi citeste integral
gigacontra, acum 4068 zile, 9 ore, 23 minute, 26 secunde
Toate institutiile vor sa transfere responsabilitatile in spatele parintilor fara sa se gindeasca ca parintii au obligatiile lor , sa munceasca si sa produca bani pt * putea guvernul finanta citeste integral
danb, acum 4068 zile, 12 ore, 23 minute, 10 secunde
Care este baza legala * unui asemenea contract intre parinti si scoala ? Sa intelegem ca daca parintii nu semneaza contractul copilul nu va fi primit la scoala chiar daca scoala e gratuita si chiar citeste integral
MARDILES, acum 4068 zile, 17 ore, 5 minute, 50 secunde
Bah puradeilor,de cand am batut vreo doi prufesori am inhvatat sa scriu corect.Daca mai bat alti doi prohfesori ma pun astia inshpector ba si sa vezi atunci,inspectie si bataie de-* sa sara maneaua-n citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.