Educație

(Video!!!) Muzica din "Anonimul Veneţian" se cantă astă-seară la Ateneu

Silvia Vrînceanu Nichita
24 feb 2013 3657 vizualizări
într-un interviu acordat portalului www.ziaruldevrancea.ro, dirijorul Vincent Grüger vorbeşte despre cum trebuie să ne purtăm la concertele simfonice şi de la ce varstă putem veni împreună cu copiii

 

Orchestra de cameră Unirea din Focşani vă invită la un nou concert în această seară, de la ora 19.00, în cadrul Stagiunii 2012-2013. În sala mare a Ateneului Popular, oboiul va fi instrumentul "vedetă" al concertului, după cum anunţă organizatorii. Protagonistul serii va fi Valentin Ghiţă, prim oboist la Orchestra Naţională Radio, care va interpreta alături de colegii săi lucrări din perioada preclasică şi romantică a muzicii. “Va fi interpretat Concertul pentru oboi şi orchestra de coarde în Do major de Antonio Vivaldi şi Concertul pentru oboi şi orchestra de coarde în Re minor de Benedetto Marcello. Ne vom reaminti aici de celebra temă muzicală din filmul "Anonimul Veneţian". Celelalte două lucrări propuse vor fi din perioada romantismului tarziu şi vor aduce contrastul necesar unui astfel de concert: Serenada pentru orchestra de coarde în Mi major de Antonin Dvorak şi Adagietto din Simfonia nr. 5 în Do minor de Gustav Mahler.”, anunţă Valentin Gheorghiţă de la Ateneul Popular, managerul Orchestrei. Biletele de intrare pot fi cumpărate chiar şi înainte de concert de la Ateneu. Un bilet costă 20 de lei, însă elevii beneficiază de tichete reduse, la preţul de 5 lei. Pentru cei care ar dori să facă o educaţie muzicală celor mici, dirijorul Vincent Grüger spune că melomanii îşi pot aduce la concert chiar şi copiii de caţiva anişori, cu condiţia să fie cuminţi. “De pildă, băiatul meu nu avea nici 3 ani cand a fost la un concert simfonic la Sibiu, dar poate a fost un caz special. Dar eu cred că un copil, chiar de 3, 4 sau 5 ani - de ce nu? - poate veni la concert, dar mama, tatăl sau bunicii, cei care-l însoţesc, trebuie să fie un exemplu. Copilul poate recepţiona muzica simfonică, dar este important să nu vorbească în timpul concertului”, spune dirijorul Orchestrei Unirea. Pe portalul www.ziaruldevrancea.ro puteţi urmări un interviu înregistrat cu dirijorul Grüger, acordat imediat după concertul dedicat Micii Uniri, în care vorbeşte inclusiv despre “codul bunelor maniere” la concertele simfonice. Despre publicul vrancean, dirijorul Orchestrei Unirea spune că este “foarte cald, foarte spontan”, dar care unori este prea generos cu aplauzele între actele unei lucrări, ceea ce afectează din întregul muzical imaginat de compozitor. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.