Educație

Celulele "zombie" fac revoluţie tehnologică

Ziarul de Vrancea
22 feb 2013 968 vizualizări
Cercetătorii care le-au creat explică utilitatea lor în crearea de structuri microscopice greu de obţinut astăzi

Oamenii de ştiinţă au creat celule "zombie" - care continuă să lucreze şi după ce mor -, dar, spre deosebire de filmele cu morţi vii produse la Hollywood, aceste celule "zombie" îndeplinesc anumite funcţii chiar mai bine decât atunci când erau în viaţă. Oamenii de ştiinţă spun că prin acoperirea celulelor cu acid silicic, acestea devin capabile să reziste la temperaturi şi presiuni mult mai mari decât celulele vii, informează dailymail.co.uk. Această tehnică le permite cercetătorilor să conserve material biologic de valoare prin "transformarea acestuia în fosile".
Procesul a fost conceput de cercetătorii de la Sandia National Laboratories din Albuquerque şi de la Universitatea din New Mexico. Savanţii au folosit acid silicic pentru a "îmbălsăma" celule de mamifere şi pentru a crea replici aproape perfecte ale structurii acestora. Ei cred că aceste celule zombie pot fi folosite în industria manufacturieră, pentru fabricarea pilelor de combustie, în tehnologia de fabricare a senzorilor şi ar putea repezenta viitorul nanotehnologiei. "A fost o adevărată provocare pentru cercetători să construiască structuri la o scală nanometrică. Putem să producem particule şi tuburi, dar deocamdată nu am reuşit să fabricăm structuri 3D cu forme arbitrare", a declarat cercetătorul Bryan Kaehr. "Cu ajutorul acestei tehnici, nu mai avem nevoie să construim acele structuri - natura le creează pentru noi", a adăugat el.
Siliciul, cunoscut pentru proprietăţile sale deosebite încă din Antichitate, se găseşte în nisip şi în cuarţ. Celulele vii sunt vopsite cu acid silicic într-o cuvă, iar apoi soluţia silicată formează o replică în cele mai mici detalii ale acelor celule. Fiind capabile să supravieţuiască la presiuni şi temperaturi extreme, celulele "zombie" pot "să îndeplinească anumite funcţii mai bine decât le îndeplineau atunci când erau în viaţă", a declarat Michael Hess de la American Office of Public Affairs.
Prin încălzirea replicilor din siliciu până la 400 de grade Celsius, partea organică a celulei se evaporează, iar celula devine un fel de "copie din ceară în trei dimensiuni, precum cele de la Madame Tussauds, a unui fost organism viu". În acest fel, celulele pot să îşi continue "munca", chiar şi după ce au murit, afirmă Bryan Kaehr.
"Faraonul Tutankhamon a fost mumificat pentru ca mumia să semene aproximativ cu felul în care arăta în viaţă, însă procesul a avut loc fără mineralizare (o formă de fosilizare). Celulele noastre zombie fac legătura dintre chimie şi biologie pentru a crea forme care nu numai că seamănă aproape perfect cu vieţile lor trecute, dar pot să lucreze şi în viitor", a adăugat Bryan Kaehr.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.