Educație

Info-Dragobete Dragobetele, sărbătorit la Şcoala Populară de Artă

Ziarul de Vrancea
22 feb 2013 2052 vizualizări
Elevii Şcolii Populare de Artă din Focşani sărbătoresc patronul iubirii la romani, Dragobetele, printr-un program artistic ce are loc astăzi, la Galeriile Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea, din B-dul Gării nr. 8, începand cu ora 11,00.

Cu această ocazie este organizată şi o expoziţie de artă populară intitulată chiar „Dragobete”. Programul este susţinut de elevii claselor de orgă, canto popular, arta metalului, instrumente populare, sculptură populară, ţesături populare, măşti populare, dogărie mică. Grupul „Cetina” al Şcolii Populare de Artă, coordonat de Maria Murgoci, va susţine un program de cantece populare. Dedicat sosirii primăverii este şi „Targul Mărţişorului” care va fi deschis luni, 25 februarie, pe esplanada Cinematografului Balada. Ajuns la a IV-a ediţie, targul este organizat în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” şi va ţine pană pe 7 martie 2013. „Vor fi prezenţi meşteri populari din localităţile Nereju, Soveja, Reghiu şi Focşani care vor expune mărţişoare tradiţionale dar şi alte produse. Targul va fi cu vanzare şi sperăm că se va bucura de un real succes”, transmite Liviu Nedelcu, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea. (M. VLĂDESCU)

Sărbătoarea iubirii, promovată şi la Adjud

În cursul zilei de ieri Biblioteca Muncipală din Adjud a organizat, în parteneriat cu Liceul “Emil Botta”, o manifestare intitulată “Dragobetele în mitologia romanească”. Activitatea a cuprins o expoziţie de carte şi mai multe expuneri despre originea şi tradiţia specifică acestei sărbători populare. De asemenea, mai mulţi elevi de clasa a 11-a au prezentat o serie de citate celebre din literatura romanească şi străină cu privire la dragoste. Se pare că la origini sărbătoarea romanească celebrată pe 24 februarie este slavă. Sensul cuvantului a fost şi este dezbătut de o mulţime de etnologi şi filologi însă nu s-a stabilit exact etimologia sa. Dragobetele este echivalentul americanei Valentine’s Day, ziua în care îndrăgostitiţii de pretutindeni se întrec în a-şi arăta lumii dragostea. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.