Educație

Mircea Dinutz, depus în capela Bisericii “Sfantul Dumitru”

Lucian Balarie
21 feb 2013 7623 vizualizări
Cunoscuţii, foştii elevi şi colegii de breaslă îi pot aduce un ultim omagiu lui Mircea Dinutz la Biserica “Sfantul Dumitru” .Pe site-ul nostru cei care l-au cunoscut au lăsat mesaje de condoleanţe

Trupul profesorului şi criticului Mircea Dinutz a fost depus ieri la pranz în capela Bisericii “Sfantul Dumitru” de pe Strada Eroilor din Focşani. Fiica sa a sosit ieri dimineaţă de la Mureş după ce a primit nefericita veste a trecerii în nefiinţă a tatălui său. Aceasta a fost cea care a avut ultimul cuvant în ceea ce priveşte stabilirea zilei înhumării. Astfel, s-a hotărat ca înmormantarea să aibă loc maine, 23 februarie, cel mai probabil slujba urmand să înceapă la ora 13.00. Cortegiul funerar va trece în drumul spre Cimitirul Nordic pe la Colegiile Unirea şi Cuza unde se va opri pentru cateva momente, apreciatul profesor urmand să-şi doarmă somnul de veci langă cea de-a doua soţie, Viorica Dinutz. Mircea Dinutz a decedat marţi seara la Spitalul Judeţean “Sfantul Pantelimon” în urma unui blocaj renal, după ce fusese internat duminică în urma mai multor complicaţii la plămani şi inimă. Profesorul avea 64 de ani.
 

“Odihniţi-vă în pace, Domnule Diriginte!”
 

Mesajele de tristeţe la vestea trecerii în nefiinţă a profesorului Mircea Dinutz continuă să sososească şi pe adresa Ziarului de Vrancea. “Cuvintele sunt de prisos…însă întotdeauna voi păstra amintirea celui ce mi-a fost profesor ataţia ani, o persoană cu o activitate didactică remarcabilă, care a înţeles şi îndrumat atatea generaţii de elevi. Ultima promoţie de elevi (2005 -2009) a domnului profesor Mircea Dinutz, colectivul clasei de filologie, transmite: Sincere condoleanţe! Odihniţi-vă în pace, Domnule Diriginte!!!”, scrie pe site-ul nostru Veronica Petrecu. “Vă mulţumim, domnule diriginte, pentru momentele frumoase oferite de-a lungul celor patru ani petrecuţi la Colegiul Naţional Unirea! Am o singură bucurie în acest moment: că am făcut parte din ultima dumneavoastră promoţie pe care aţi ghidat-o, ajutat-o, impulsionat-o! Nu vă voi uita niciodată!”, scrie şi Andreea Tutoveanu. La randul său, profesorul de limba romană Culiţă Ioan Uşurelu îşi exprimă public regretul pierderii finului său. “Chiar dacă eram naşul său de cununie, nu întotdeauna punctele noastre de vedere au coincis (poate şi datorită marii sale exigenţe cu sine şi cu alţii), însă respectul meu pentru Mircea Dinutz a rămas întotdeauna profund. L-am admirat pe omul de carte greu de egalat, pe profesorul care depăşea – prin pregătirea sa mai mult decat temeinică - pe toţi ceilalţi şi pe criticul literar de cea mai înaltă autoritate în zona Moldovei (cel puţin). Încă o lovitură dată culturii de pe aceste meleaguri, lovitură care ar trebui să unească spiritul vrancean în jurul unui scop comun: literatura bună. Deie Dumnezeu ca memoria lui MIRCEA DINUTZ, una Mare intelectual, să dăinuie peste timp!. Cu durere, C.I.Uşurelu”. În pagina de Jurnalism Cetăţenesc puteţi citi un material despre regretatul profesor scris de colegul Costică Neagu. Dumnezeu să-l ocrotească şi să-l odihnească pe Mircea Dinutz! (Mihaela VLĂDESCU)

                 Recviem pentru Mircea Dinutz

„Opreşte trecerea.ştiu că unde nu e moarte
       Nu e nici iubire-şi totuşi te rog:
       Opreşte, Doamne, ceasornicul cu
       Care ne măsori destrămarea.”
        Lucian Blaga
 

Noi, slujitorii şcolii, împătimiţi de florile pământului, murim câte puţin cu fiecare despărţire de promoţiile pe care le păstorim cu dragoste şi dăruire.
E de fiecare dată o moarte lentă, dulce, fără convulsii. E un fel de „Viaţa e vis”.
Dar, iată, că vine o vreme când ceasornicul timpului individual anunţă sfârşitul implacabil, fiind nevoiţi să reintrăm în lumea elementelor pentru a reda universului particulele pe care ni le-a împrumutat.
 Astăzi, a venit rândul colegului nostru de breaslă, Mircea Dinutz, un sfârşit previzibil, mai ales că şi noi şi el ştiam că aerul nu-i mai este prieten. Oricât am încerca să dramatizăm momentul, nu vom reuşi mare lucru. Omul Dinutz pleacă ! Profesorul, criticul, istoricul literar Mircea Dinutz rămân să înfrunte vremea ce va să vină. M.D. rămâne în zestrea intelectuală şi sensibilă a sutelor de elevi cărora le-a propus intrarea în marea aventură a cunoaşterii luciferice, a limbii şi literaturii române, racordate la cultura universală. Rămâne prin nenumăratele studii şi articole critice prin care a demonstrat fineţe şi obiectivitate în receptarea textului beletristic. Rămâne prin cărţile scrise cu trudă de Sisif pentru a nu lăsa loc inadvertenţelor documentare. M.D., de când îl ştiu, a fost un duşman al mediocrităţii, un adversar al inerţiei care ucide spiritul.
Multe umbre va fi avut omul M. D., dar nimeni nu-i poate contesta onestitatea profesională, francheţea discursului didactic şi critic, generozitatea, solicitudinea, subtilitatea dialogului, cultura solidă, în plan naţional şi universal.
Omul Mircea Dinutz era de fapt un român cu suflet mare, indiferent la măriri şi funcţii. Plăcerea de a scrie până în ultimele zile lăsate de Dumnezeu l-a ajutat să fure veşniciei timp.
A fost un Proust pe meleaguri vrâncene, obligat să suporte apăsarea zidurilor de bloc, cu oxigen măsurat medical.
Plecarea lui M.D. spre alte lumi este ca un nou început, o invitaţie la cumenecătură, la respect şi iubire pentru semeni. Mircea Dinutz a avut şi har şi dar.
La despărţire, îl rog să asculte glasul de iertăciune din recviemurile lui Mozart, Verdi, Berlioz, Brahms şi sufletul său îşi va găsi tihna, după o viaţă plină de cutremure şi frământări omeneşti.
Linişte, vă rog! Lăsaţi-l să asculte glasul îngerilor!
   VASILE LEFTER

 

Apreciatul profesor Mircea Dinutz s-a stins din viaţă

Profesor, gazetar, scriitor şi critic literar, Mircea Dinutz s-a stins în urma unui blocaj renal pe patul Spitalului Judeţean

Cum profesorul trăia singur după decesul soţiei, rudele de sange au fost căutate ieri cu Poliţia pentru a scoate trupul neînsufleţit de la morgă. Mircea Dinutz va fi depus astăzi la Biserica “Sfantul Dumitru” din Focşani, unde cei care l-au cunoscut şi apreciat îi pot aduce un ultim omagiu

Cunoscutul profesor de limba romană Mircea Dinutz s-a stins din viaţă marţi seara la Spitalul Judeţean din Focşani, unde ajunsese duminică în stare gravă, cu afecţiuni cardiace şi pulmonare. Din păcate însă trupul său a cedat marţi seara, medicii declarand drept cauză a decesului un blocaj renal. Rămas fără soţie în urmă cu caţiva ani, Mircea Dinutz locuia singur în Focşani, fiica sa trăind de ani buni la Targul Mureş. De altfel, găsirea acesteia s-a transformat într-o adevărată aventură ieri. Foşti elevi ai profesorului, actuali dascăli, printre care Teodora Bentz de la Colegiul Cuza, au încercat să-i găsească rudele apropiate pentru a-i putea scoate trupul de la morgă, în final apelandu-se la oamenii legii. Astăzi este aşteptată la Focşani fiica profesorului care va semna documentele pentru scoaterea trupului lui Mircea Dinutz.

Sicriul va fi depus la capela Bisericii “Sfantul Dumitru” din Focşani, situată pe Strada Eroilor nr. 4 (în spatele PrimărieiFocşani), cel mai probabil în jurul pranzului pentru ca persoanele care l-au cunoscut să-i poată aduce un ultim omagiu. 

 Îndrăgitul dascăl şi temutul critic Mircea Dinutz îşi va dormi somnul de veci la Cimitirul Nordic, alături de a doua sa soţie. Fiica scriitorului este cea care va hotărî şi ziua înmormantării. Foştii colegi de breaslă şi-ar dori ca înmormantarea să aibă loc duminică, sambătă aceştia fiind implicaţi în desfăşurarea fazei judeţene a olimpiadei de limba şi literatura romană, în timp ce colegii din cadrul Uniunii Scriitorilor şi-ar dori ca înhumarea să fie sămbătă, întrucat trebuie să parcurgă distanţe importante, venind din diverse oraşe ale ţării. Cert este că în drumul spre cimitir cortegiul funerar se va opri pentru cateva clipe la Colegiile Unirea şi Cuza, unde Mircea Dinutz a predat ani buni şi unde a avut satisfacţii profesionale importante.

Ultima apariţie publică a fost la centenarul “Revistei Noastre”

Mircea Dinutz a fost cel mai de temut critic literar din judeţ şi unul dintre apreciaţii critici de profil din ţară. A fost gazetar dar şi un excelent profesor de limba romană. Este autorul a opt cărţi de critică şi istorie literară, a colaborat de-a lungul anilor cu peste treizeci de reviste din ţară, a scris peste 500 de cronici, recenzii, eseuri, a fost editor, autor de prefeţe şi postfeţe, coautor al manualului de limba şi literatura romană pentru clasa a XI-a apărut în 2002, în care a redactat capitolele “Poezia paşoptistă. Romanticii” şi “Modernismul”. În martie 2008 Mircea Dinutz a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, an în care a devenit şi redactor şef al Pro Saeculum, probabil cea mai bună revistă de cultură din Vrancea. Acesta declara în urmă cu caţiva ani că în copilărie citise enorm şi că era abonat la toate bibliotecile din localitatea sa natală. Născut la Bacău pe 24 septembrie 1948, Mircea Dinutz a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Romană din cadrul Universităţii Bucureşti, dar s-a stabilit în Vrancea în 1988 unde a predat la Colegiul “Mihail Kogălniceanu”, apoi din 1990 la Colegiul Naţional Cuza, de unde, în 1997 s-a transferat la Colegiul Unirea. Aici a avut o activitate didactică bogată, implicandu-se şi în coordonarea revistei “Revista Noastră”, Colegiul Unirea fiind şi cel de unde s-a pensionat în anul 2009 din cauza bolii care îşi pusese amprenta serios asupra sănătăţii sale. “A fost unul dintre dascălii adevăraţi, unul dintre oamenii de cultură ai judeţului. Ultima acţiune la care a participat a fost centenarul revistei “Revista Noastră” cand părea foarte bucuros că-şi revede colegii”, ne-a declarat Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional Unirea.

 Cel mai avizat condei critic

 

Oamenii de cultură, foştii elevi dar şi oameni de rand care au aflat de Mircea Dinutz deplang trecerea în nefiinţă a profesorului. “A plecat dintre noi un OM, un DASCĂL de vocaţie, un cărturar, om de cultură şi litere, bland şi echilibrat, devotat judeţului, culturii, Focşaniului. Vrancea, în general, dar învăţămantul vrancean în special, şi nu numai, au devenit de astăzi mai sărace cu o VALOARE. Se vor ridica altele, iar printre acestea, unele la a căror formare a contribuit cu certitudine, cu devoţiune şi colegul Mircea Dinutz. Numele Domniei Sale va rămane veşnic în cronica spirituală a Vrancei, alături de mulţi alţi oameni de valoare ai acestui pămant legendar. Fie-ţi ţărana uşoară şi veşnică amintirea! Odihnească-te Dumnezeu în pace, în pămantul Vrancei pe care ai sfinţit-o şi ai veşnicit-o cu drag!”, transmite profesorul Constantin Macarie de la Soveja. “Prin dispariţia sa, lumea scriitorilor vrânceni a pierdut cel mai avizat condei critic. Nu degeaba se spunea despre el că este «criticul literar care nu-i iartă pe scriitori», sensul acestei etichetări având, fireşte, o conotaţie pozitivă, o recunoaştere a probităţii profesionale a scriitorului. Eram în nişte relaţii bune, fireşti, bazate pe un real respect reciproc. Asta nu l-a împiedicat ca, în urmă cu vreo doi ani, să facă nişte observaţii critice, oneste, referitoare la o recenzie făcută de mine cărţii unui autor de care nici măcar nu-mi mai aduc aminte. Cel mai des ne întâlneam la Focşani, la diferite manifestări. Vorbeam de fiecare dată câteva minute şi făceam schimb de cărţi, de-ale noastre sau de-ale altora. Concret, era un om foarte respectuos, calculat în gesturi, echilibrat în atitudini retorice. Chiar dacă era băcăuan de origine, vrâncenii l-au adoptat fără nici un fel de rezerve, de fapt, el, de unul singur, cu un devotament total, aducând mari servicii literaturii vrâncene”, transmite scriitorul buzoian Marin Ifrim. „Îi sunt recunoscutător domnului profesor pentru prefaţa pe care a scris-o cărţii mele de debut. L-am considerat mereu farul călăuzitor în peisajul literar vrancean. Fără scrisul dansului vom fi mai dezorientaţi şi în mod limpede mai săraci. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris G. M., un cititor al Ziarului de Vrancea pe site-ul nostru. „Suntem trişti şi singuri. Domnul profesor Dinutz a ales un loc luminos pentru înveşnicire. Îl vom însoţi cu pioase amintiri”, transmite un alt cititor al ziarului. Mircea Dinutz avea numai 64 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace! (Mihaela VLĂDESCU, Sorin TUDOSE)

 

S-a stins din viaţă   profesorul  Mircea Dinutz

Profesorul de limba romană Mircea Dinutz s-a stins din viaţă noaptea trecută la Spitalul Judeţean din Focşani.

Acesta ajunsese la spital în urmă cu o zi, întrucat se simţea foarte rău.

Mircea Dinutz a fost unul dintre intelectualii cei mai apreciaţi ai Vrancei, în anii de după Revoluţia din ’89, fiind şi critic literar şi gazetar dar şi un excelent profesor. Este autorul a a opt cărţi de critică şi istorie literară, a colaborat de-a lungul anilor cu peste treizeci de reviste din ţară, a scris peste 500 de cronici, recenzii, eseuri, a fost editor, autor de prefeţe şi postfeţe, coautor al manualului de limba şi literatura romană pentru clasa a XI-a apărut în 2002, în care a redactat capitolele “Poezia paşoptistă. Romanticii” şi “Modernismul”. În martie 2008 Mircea Dinutz a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Născut la Bacău pe 24 septembrie 1948, Mircea Dinutz a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Romană din cadrul Universităţii Bucureşti, dar s-a stabilit în Vrancea în 1988 unde a predat la Colegiul “Mihail Kogălniceanu” Focşani, apoi din 1990 la Colegiul Naţional Cuza, de unde, în 1997 s-a transferat la Colegiul Naţional Unirea. Aici a avut o activitate didactică bogată, implicandu-se şi în coordonarea revistei “Revista Noastră”, Colegiul Unirea fiind şi cel de unde s-a pensionat în anul 2009 din cauza bolii care îşi pusese amprenta serios asupra sănătăţii sale. “A fost unul dintre dascălii adevăraţi, unul dintre oamenii de cultură ai judeţului. Ultima acţiune la care a participat a fost centenarul revistei “Revista Noastră” cand părea foarte bucuros că-şi revede colegii”, ne-a declarat Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional Unirea. În ultimii ani, profesorul trăia singur, soţia din a doua căsătorie stingandu-se din viaţă în urmă cu caţiva ani. Acesta avea o fată din prima căsătorie care se află în Italia, dar şi o fiică vitregă ce se află în ţară. Mircea Dinutz s-a stins din viaţă la varsta de 64 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
Lucian Palarie, acum 4079 zile, 8 ore, 30 minute, 40 secunde
Domnule Lucian Balarie, ZIARUL DE VRANCEA ar trebui sa aiba * pozitie neutra(nici ateista, nici fundamentalista, ci fenomenologica, eliadiana) in chestiuni religioase. Nu cred ca va pretindeti citeste integral
padresito, acum 4079 zile, 17 ore, 42 minute, 11 secunde
Sigur post scriptum . muuuuuuult mai bine decat tine si autorul articolului...Numai ca la tine nu doare....
post scriptum, acum 4080 zile, 7 ore, 50 minute, 14 secunde
Nene Padresito, dincolo de dorinta matale de * te da rotund, facand ample excursii printre sensurile termenilor de FIINTA si NEFIINTA, vreau sa te anunt ca Bartolomeu al tau stia mai bine aceste citeste integral
padresito, acum 4080 zile, 8 ore, 5 minute, 47 secunde
Pentru autorul articolului.....N-ae strica un pic de cultura.... În mesajul adresat credincioşilor cu ocazia *ărbătorilor de Paşte, transmis, miercuri, de la reşedinţ* mitropolitană din citeste integral
gelutoharuian, acum 4080 zile, 19 ore, 13 minute, 6 secunde
Sunt foarte trist pentru pierderea acestui mare slujitor al limbii române ş* parcă spre cinstirea memoriei sale nu ezit *ă vă întreb: voi nu aveţ* diacritice în programul de editare RO? Oare citeste integral
Culita Ioan Usurelu, acum 4080 zile, 19 ore, 55 minute, 55 secunde
Chiar daca eram nasul sau de cununie, nu intotdeauna punctele noastre de vedere au coincis(poate si datorita marii sale exigente cu sine si cu altii), insa respectul meu pentru Mircea Dinutz * ramas citeste integral
Andreea Tutoveanu, acum 4080 zile, 21 ore, 17 minute, 17 secunde
Va multumim, domnule diriginte pentru momentele frumoase oferite de-* lungul celor 4 ani petrecuti la Colegiul National Unirea! Am * singura bucurie in acest moment: ca am facut parte din ultima citeste integral
PETRESCU VERONICA, acum 4080 zile, 21 ore, 22 minute, 44 secunde
Cuvintele sunt de prisos...insa intotdeauna voi pastra amintirea celui ce mi-* fost profesor atatia ani,* persoana cu * activitate didactica(si nu numai) remarcabila, care * inteles si indrumat atatea citeste integral
P. S., acum 4081 zile, 11 ore, 15 minute, 46 secunde
Acum e randul tau: deschide partie spre Cer, batrane! Venim si noi, pe rand, incolonati cuminte-n urma ta
M.T., acum 4081 zile, 11 ore, 28 minute, 12 secunde
Suntem tristi si singuri. Domnul profesor Dinutz * ales un loc luminos pentru invesnicire. Il vom insoti cu pioase amintiri!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.