Educație

Ziua Crucii marcheaza noul an bisericesc

Camelia Stănilă
14 sep 2006 918 vizualizări
Inceputul anului bisericesc este marcat de crestinii ortodocsi prin Inaltarea Sfintei Cruci - 14 septembrie, una din cele mai importante sarbatori de peste an, in care se tine si post.

Traditia crestina spune ca ucenicii lui Iisus Hristos, dupa moartea si invierea sa, au ingropat crucea pe care a fost rastignit la poalele Golgotei. Prin jertja sfinta, crucea a devenit simbolul crestinismului. Potrivit scrierilor bisericesti, prin cruce se sfinteste si omul, in fiecare zi, facindu-si semnul ei. Trebuie mentionat ca ziua de 14 septembrie aminteste doua mari evenimnte din istoria crestinismului: in primul rind gasirea crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos, de catre Imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, si inaltarea ei solemna in vazul poporului de catre Episcopul Macarie al Ierusalimului, iar in al doilea rind, aducerea Sfintei Cruci din tinuturile Persiei, in anul 629 in timpul domniei imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfintului Mormint din Ierusalim. Legat de prima semnificatie istorica a sarbatorii, in anul 312 d.Hr., Constantin cel Mare se afla in razboi cu Maxentiu, iar inainte de lupta, imparatul s-a invrednicit de cercetarea Domnului. El a vazut pe cer semnul luminos al Sfintei Cruci, deasupra soarelui, cu inscriptia "intru acest semn vei invinge". In timpul noptii, Hristos i-a aparut in vis, cerindu-i sa insemne cu crucea toate steagurile si scuturile ostasilor sai. Constantin a ascultat porunca si astfel toate steagurile au fost insemnate cu crucea si monograma crestina. Ajutat de Dumnezeu, Constantin a biruit, iar acest eveniment a marcat inceputul convertirii sale. Dupa, Constantin cel Mare si-a trimis mama, pe Imparateasa Elena, la Ierusalim, pentru a gasi Crucea lui Hristos. Aceasta a gasit de asemenea si celelalte douacruci pe care au fost rastigniti tilharii, precum si piroanele. Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, a inaltat Crucea Sfinta deasupra amvonului si de atunci a inceput a se tine sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Legat de aceasta sarbatoare exista si numeroase credinte populare, printre care si interdictia de a minca produse de culoare neagra sau care poarta semnul crucii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.