Educație

Absolvenţii liceelor tehnologice refuză angajarea

Ziarul de Vrancea
17 feb 2013 1360 vizualizări
58 de agenţi economici pregătesc peste 1.600 de tineri liceeni, însă aceştia refuză angajarea după absolvire

1.607 elevi vranceni de la învăţămantul liceal tehnologic şi profesional fac practică la diferiţi agenţi economici. 140 dintre aceşti elevi sunt de la şcolile profesionale, restul fiind în clasele a XI-a şi a XII-a la învăţămantul liceal tehnologic. Pentru anul şcolar în curs 56 de agenţi economici au fost dispuşi să primească pentru practică elevi, semnand contracte cu şcolile în acest sens. Modelul de contract este unic la nivel naţional, în acesta fiind prevăzute obligaţiile ambelor părţi, cat şi o serie de notificări, precum şi orele de practică, numărul de elevi, domeniul şi calificarea. Elevii de la învăţămantul liceal au şansa astfel, după doi ani de practică în atelierele şcolilor, să vadă “pe viu” cum se lucrează într-o societate. Elevii nu sunt remuneraţi pentru activitatea prestată, dar nici nu plătesc dacă produc pagube agenţilor economici. “Beneficiile sunt de ambele părţi. Agenţii economici îşi exprimă intenţia de a angaja unii dintre elevi după absolvire, însă puţine sunt situaţiile în care se concretizează acest aspect întrucat nu doresc tinerii. O astfel de situaţie este întalnită mai ales în domeniul confecţiilor”, ne-a declarat inspectorul pentru învăţămantul tehnic din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Tincuţa Zahariuc.  De curand, ministrul educaţiei le-a cerut inspectorilor şi directorilor de şcoli profesionale şi licee tehnologice din ţară să discute cu patronii de la nivel local astfel încât cursurile oferite de ei să se potrivească cu nevoile din companii. Remus Pricopie le-a cerut inspectorilor generali să le transmită directorilor ca la creionarea planului de şcolarizare, cand se stabilesc specializările ce urmează să fie aprobate, să ţină seama de nevoile de pe piaţa muncii.

În Vrancea nu se ţine seama de realităţile economice ale judeţului

Nerespectarea acestui aspect a fost amendată de Ion Roman, preşedintele Patronatului IMM Vrancea, care este şi membru al Comitetului Local pentru Dezvoltarea Învăţămantului Prefesional şi Tehnic. “Nu se ţine seama de realităţile economice ale judeţului, ci de specializările profesorilor din licee cărora trebuie să li se asigure catedrele”, declara la finele lunii ianuarie Ion Roman, după aprobarea planului de şcolarizare al judeţului Vrancea pentru anul şcolar 2013-2014. Planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a liceu, avizat cu emoţii de către Florin Mărginean, de la Centrul Naţional pentru Dezvolatrea Învăţămantului Profesional şi Tehnic, coordonatorul regional pentru Regiunea Sud-Est, prevede înfiinţarea a 112 clase: 64 clase la învăţămant tehnologic, 41 clase la teoretic şi 7 clase la vocaţional. Cele mai multe clase care vor lua fiinţă la învăţămantul tehnologic sunt prevăzute la profilul mecanică - 14 clase, turism şi alimentaţie – 12 clase, resurse naturale şi economic – cate 9 clase. (M. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.