Educație

Actorul care le-a arătat hârtia igienică propagandiştilor lui Ceauşescu

Ziarul de Vrancea
10 feb 2013 1676 vizualizări
Rebengiuc, la 80 de ani: „Mă întristează ce văd în jurul meu”

 

Victor Rebengiuc, care împlineşte astăzi 80 de ani. Actorul celebru pentru faptul că a arătat  hârtia igienică impostorilor după Revoluţie povesteşte cum îşi va petrece ziua de naştere.

Victor Rebengiuc, care împlineşte astăzi 80 de ani, a lucrat cu unii dintre cei mai mari regizori ai noştri, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Radu Penciulescu. Actorul celebru pentru faptul că a arătat  hârtia igienică impostorilor după Revoluţie spune că-şi va petrece ziua de naştere alături de familie şi de cei foarte apropiaţi, subliniind că îşi doreşte linişte şi că nu vrea să fie sărbătorit public în niciun fel.

L-a întruchipat antologic pe Apostol Bologa, în filmul „Pădurea spânzuraţilor“, în regia lui Liviu Ciulei, film care a fost premiat la Cannes în 1965. A devenit un Pampon de neuitat în filmul lui Lucian Pintilie, “De ce trag clopotele, Mitică?" (1981). S-a identificat cu imaginea lui Ilie Moromete, din filmul lui Stere Gulea din 1986. Înainte de toate, actorul se identifică cu Teatrul „Bulandra“, în care joacă din 1957 încoace. Pe această scenă, a aplicat „la sânge“ şcoala învăţată de la Aura Buzescu, Vlad Mugur, Lucia Sturdza Bulandra şi Liviu Ciulei.

În ultimii ani, a apărut în multe roluri şi pe scena Naţionalului bucureştean. Cel mai recent spectacol, "Conu Leonida faţă cu reacţiunea", a fost dedicat cuplulului Mariana Mihuţ - Victor Rebengiuc de regizorul Silviu Purcărete.

Imaginea lui Rebengiuc se mai suprapune cu cea a omului care a apărut cu hârtia igienică la televizor în zilele Revoluţiei.  „Ştiu că am luat multă lume prin surprindere. Le-am spus că oamenii care au mâncat rahat şi care ne-au umplut ochii, viaţa şi urechile cu Ceauşescu în sus şi cu Ceauşescu în jos ar cam trebui să dispară“, povestea actorul, în monografia sa "Victor Rebengiuc. Omul şi Actorul", publicată de Humanitas.

Actorul îşi petrece ziua de naştere alături de cei apropiaţi. "Acum, când împlinesc 80 de ani, nu-mi doresc decât linişte...Mă întristează ce văd în jurul meu", spune el.

 

Citeşte întreg articolul pe www.adevarul.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ana, acum 4090 zile, 19 ore, 15 minute, 13 secunde
LA MULTI ANI MAESTRE SI MULTA ,MULTA SANATATE
Ulise Grosu, acum 4091 zile, 9 ore, 30 minute, 10 secunde
Prin intermediul acestei rubrici, ii urez si eu "La multi ani!", maestrului Victor Rebengiuc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.