Educație

Ping-pong cu o grădiniţă pentru salvarea unui liceu

Ziarul de Vrancea
4 feb 2013 2293 vizualizări
Directorul Şcolii „Ion Basgan” Focşani a reclamat la minister reorganizarea „pe genunchi” a reţelei şcolare din judeţ, prin care Grădiniţa 4, devenită anul trecut structură a şcolii pe care o conduce, a trecut acum în subordinea Liceului Tehnologic „G G Longinescu”.Profesorul Dima susţine că decizia a fost luată de Consiliul Local fără consultarea factorilor implicaţi şi acuză lipsa de comunicare.Culmea, una dintre şefele Inspectoratului Şcolar este şi consilier municipal, precum şi membru al comisiei de învăţămant din cadrul CL Focşani

Scandal pe reţeaua şcolară la Focşani. Un proiect de hotărare iniţiat de primarul Decebal Bacinschi şi aprobat de consilierii locali în şedinţa de joia trecută naşte nemulţumiri numeroase atat în randul unor directori cat şi al cadrelor didactice şi al părinţilor. Toate acestea s-au lăsat cu memorii depuse la Primărie, Inspectoratul Şcolar, Prefectură, sindicate şi la Ministerul Educaţiei. Ceea ce pare o simplă trecerea a unei grădiniţe din subordinea unei şcoli în cea a unui liceu, cu scopul de a păstra personalitatea juridică a acestuia din urmă, poate avea implicaţii dezastruoase pentru cadrele didactice de la grădiniţă. Educatoarele şi directorul şcolii gimnaziale susţin că decizia a fost luată „pe genunchi”, fără a se gandi urmări. Grădiniţa 4, devenită anul trecut structură a Şcolii Gimnaziale „Ion Basgan”, a devenit acum, printr-o nouă hotărare a noului CL, structură a Liceului Tehnologic „G G Longinescu”.


Directorul Şcolii „Ion Basgan” reclamă lipsa de comunicare

Decizia îl nemulţumeşte pe directorul Şcolii „Ion Basgan” care declară că a aflat de ea după şedinţa consiliului local. „Nu se poate să se decidă modificarea reţelei şcolare fără să ne anunţe şi pe noi. Am aflat de acest lucru după şedinţa de consiliu, în care proiectul fusese aprobat. Ori aşa ceva nu este normal! În toate documentele ni se cere consultare, comunicare, se accentuează acest aspect şi tocmai de acesta nu avem parte”, ne-a declarat Tiberiu Dima, directorul Şcolii „Ion Basgan”. Acesta a înaintat un memoriu atat Primăriei Focşani, Prefecturii, Inspectoratului Şcolar, sindicatelor din învăţămant cat şi Ministerului Educaţiei pentru revenirea asupra acestei decizii. „Procedura de “mutare” a acestei grădiniţe ridică unele semene de întrebare: de ce nu s-a prezentat acest proiect Consiliului de Administraţie al ISJ? De ce nu are avizul sindicatelor?De ce nu a fost anunţat Consiliul de Administraţie al Şcolii “Ion Basgan” despre intenţia de desfiinţare a structurii şcolii, aşa cum prevede OMECTS 6212 din 13.11.2012? Pentru orice amănunt primim informări de la IŞJ şi Primărie, pentru acest fapt, foarte important, nu! De ce nu a fost prezentată Consiliului Local situaţia reală a Grădiniţei cu Program Normal nr. 4, aceea de structură a Şcolii “Ion Basgan”, realizată prin comasarea prin absorbţie? Prin această comasare încetează existenţa Grădiniţei ca instituţie cu Personalitate Juridică. Mai mult, grădiniţa găzduieşte două clase pregătitoare, incluse în planul de şcolarizare al Şcolii Gimnaziale “Ion Basgan”, (discutat şi aprobat în C.A. al şcolii)”, se arată în memoriul înaintat de directorul Dima instiituţiilor statului. În opinia acestuia, motivarea consilierilor municipali - încercarea de a salva un liceu de la desfiinţare, prin creşterea numărului de elevi cu copiii unei grădiniţe-, nu e o cale pentru dezvoltarea durabilă a instituţiei şcolare, ci doar o soluţie de moment.

Posturile educatoarelor, în pericol

Nemulţumite de decizia aleşilor locali sunt şi cele opt educatoare ale Grădiniţei 4. Acestea, titulare acum ale Şcolii Gimnaziale, nu doresc transferul la Liceul “G G Longinescu” întrucat posturile le-ar fi puse în pericol în eventualitatea unei restrangeri de activitate. “Dacă se va intra în restrangere acum am putea trece la învăţămant primar întrucat avem dublă specializare. Ori dacă vom fi titulare ale Liceului Tehnologic, în caz de restrangere ce vom face?”, se întreabă educatoarele. Acest aspect este recunoscut şi de inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia, care declară că această nouă reorganizare reprezintă mai mult decat transferarea unui patrimoniu de la o şcoală la alta. “Patrimoniul trebuie preluat de către liceu şi acolo este dotarea care a fost pentru clasa pregătitoare şi care nu poate să apară la liceu întrucat acesta din urmă nu are acreditare pentru învăţămantul primar. Apoi mai este problema educatorilor care au dublă specializare. Dacă aparţineau de şcoala gimnazială migraţia era mult mai uşor de realizat între educator şi învăţător atunci când apăreau posibilităţi. Deloc de neglijat mai este problema spaţiului pentru clasa pregătitoare la Şcoala „Ion Basgan”, care se poate rezolva simplu printr-un acord de parteneriat între şcoală şi liceu, astfel încât clasele pregătitoare să poată funcţiona exact acolo unde sunt amenajate sălile cu acelaşi mobilier”, ne-a declarat inspectorul Vasilica Zaharia.

Decizie grăbită de respectarea unui termen

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar aruncă vina pentru crearea acestei situaţii pe Consiliul Local Focşani. „Reţeaua de şcolarizare este făcută şi aprobată de Consiliul Local Focşani. Ei ne-au trimis proiectul de hotărare în baza căruia noi am emis avizul de conformitate”, ne-a declarat profesoara Zaharia. Acelaşi lucru este susţinut şi de adjuncta Luminiţa Balaban, care este şi consilier municipal din partea PSD, precum şi membru al comisiei de învăţămant din cadrul CL Focşani. Şefele IŞJ sunt contrazise însă de viceprimarul Tudorel Trofin, care este şi preşedintele comisiei de învăţămant din CL. „Iniţiatiorul proiectului de hotărare este d-l primar Decebal Bacinschi şi ştiu că propunerea a fost a IŞJ. Eu am agreat varianta trecerii Grădiniţei 4 în subordinea Liceului „G G Longinescu” întrucat nu cred că ne putem permite să pierdem un liceu. Însă aceasta a fost motivaţia care ni s-a prezentat, fără alte precizări sau implicaţii pe care le-ar avea. Au fost şi alte propuneri cu care eu nu am fost de acord”, ne-a declarat viceprimarul Trofin. Atat acesta cat şi profesoara Zaharia sunt de părere că reţeaua şcolară s-a votat în grabă pentru a respecta termenul limită de 31 ianuarie pană la care trebuia înaintată Ministerului Educaţiei decizia cu privire la şcolile care funcţionează în oraş. „E o tratare superficială a subiectului doar pentru a respecta un termen limită. Trebuiau consultate toate părţile implicate, directorii, consiliile de administraţie. Mi s-a părut cam subţirel raportul justificativ care însoţeşte proiectul de hotărare. Structura şcolară nu cred că trebuie schimbată de la an la an, în funcţie de cine se află într-o poziţie la un moment dat”, ne-a mai declarat viceprimarul Tudorel Trofin. Rămane de văzut ce decizie vor lua autorităţile pentru ca interesul şcolii să primeze. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adrian, acum 4090 zile, 22 ore, 24 minute, 6 secunde
De ce oare,asa dintr-o data, va intereseaza ce se va intampla cu educatoarele? Nu luati in calcul faptul ca intotdeauna la aceasta unitate a existat un nr. foarte mare de copii ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.