Educație

Transferuri subterane de elevi la Colegiul Cuza

Ziarul de Vrancea
3 feb 2013 629 vizualizări
Cum se intră la un colegiu bine cotat pe uşa din dos .Trei elevi de nota 7, respinşi după evaluarea naţională din vară pe motiv de medii mici, au fost transferaţi în acest semestru la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” prin bunăvoinţa conducereii Inspectoratului Şcolar.Profesorii sunt indignaţi şi spun că la mijloc este un abuz prin care se eludează examenul de admitere, afectand credibilitatea colegiului.Inspectorul general susţine flexibilizarea transferurilor, aşa că elevii cu note între 3 şi 7 pot da năvală la colegiul condus de profesorul Poll.Atat timp cat profesorii se pot muta de la o şcoală la alta, nici elevul nu trebuie bătut în cuie”, a reacţionat şefa Inspectoratului Şcolar

Dacă ai luat 3.20 la matematică la examenul de admitere şi vrei să te refaci psihic te poţi muţi la Colegiul Cuza. Garantat de Inspectoratul Şcolar! Acesta este motiovul pentru care cancelaria de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” Focşani stă pe un butoi de pulbere. Scandalurile din jurul titularizării cel puţin curioase ale unor cadre didactice în ultimii ani s-au mutat în jurul unor transferuri ale unor elevi la fel de dubioase la Cuza. Din randurile de mai jos veţi afla că nu trebuie neapărat ca un elev să înveţe foarte bine în şcoala generală pentru a intra la un colegiu foarte bine cotat, ci importantă este starea socială a părinţilor, cateva boli uşor de vindecat şi conexiuni la varful învăţămantului. Acesta este un exemplu că în Romania nu se poarta egalitatea de sanse şi că unii copii sunt puşi mai presus de lege şi de medii.

Ce respinge Cuza, aprobă IŞJ-ul

Şefa IŞJ, Vasilica Zaharia, vrea liberalizarea transferurilor, aşa că elevii cu note între 3 şi 7 pot da năvală la colegiile bine cotate

În timp ce unii dintre elevii judeţului învaţă pe rupte pentru unul dintre locurile de la Colegiile Cuza şi Unirea, alţii ard etape iar în final se mandresc cu diplome eliberate de colegiile considerate elita învăţămantului liceal. 16 transferuri s-au realizat în vacanţa de iarnă la Colegiul Cuza, însă numai 13 au fost aprobate de consiliile de administraţie şi profesoral al şcolii. Trei dintre cererile de transfer au fost respinse în şedinţa din 20 decembrie 2012 pe motiv că solicitanţii nu îndeplinesc criteriile prevăzute de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţămant Preuniversitar (ROFUIP Ordinul 6582/2012). Acesta prevede la Art 136 (1) că „elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul”. Cu toate acestea, cei trei au profitat de o chichiţă din regulament şi se mandesc acum că sunt cuzişti.

Cuzist cu 3.20 la mate

Matei Daniel Vlad a fost respins în vară la repartiţia computerizată de Colegiul Al. I. Cuza, fiind admis la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” cu media 7,05 ( 3,20 matematică, 7,20 romană, dar avand media din şcoala generală peste 8). Constin F. Cosmin Adrian a intrat cu media 7,38 (5,00 la matematică şi 7,65 la limba romană), la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, unde a parcurs primul semestru la specializarea electronică automatizări. Macovei V. Răzvan a intrat în vară cu media 7,11 la Liceul Tehnologic „G. G. Longinescu”. Toţi sunt acum elevi ai Colegiului Naţional Cuza. Cum este posibili în condiţiile în care ultima medie de admitere la colegiul focşănean a fost 8,44? Părinţii celor trei au solicitat încă de la finele semestrului trecut transferul la Cuza din motive nespecificate. Doar mama lui Macovei a depus o cerere de transfer la secretariatul Liceului „G. G. Longinescu” în care a motivat apropierea de domiciliu. Cadrele didactice care fac parte din Consiliul de Administraţie de la Colegiul Cuza au respins cele trei cereri, astfel că tutorii legali s-au adresat apoi Inspectoratului Şcolar Judeţean unde, pentru a fi siguri de reuşită, au depus documente medicale invocand „neadaptare şcolară” sau boli datorate unor alergeni din aer (ex: bronşită asmatiformă).

Transferurile elevilor trebuie flexibilizate

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au considerat cazurile drept „excepţionale” şi au aprobat transferurile ca atare în şedinţa Consiliului de Administraţie din 14 ianuarie 2013. „Au fost cinci transferuri aprobate în acea şedinţă, iar pentru toate au fost motive întemeiate şi documente medicale pe care nu le pot contesta.Cred însă că transferurile elevilor trebuie flexibilizate. Atat timp cat profesorii se pot muta de la o şcoală la alta, nici elevul nu trebuie bătut în cuie”, ne-a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. Aceeaşi părere o are şi directorul Colegiului Cuza, profesorul Marius Poll. „Copiii au dat testări şi diferenţe pentru că unul a intrat la clasa de filologie iar ceilalţi doi la ştiinţele naturii. Ei au medii mari pe primul semestru şi cred că vor face faţă şi la noi. Nu cred că trebuie să facem discriminare”, ne-a declarat profesorul Poll, care a susţinut că nu a putut trece peste decizia mai marilor din IŞJ. Nu de aceeşi părere sunt cadrele didactice de la Cuza, care s-au arătat nemulţumite de faptul că Inspectoratul Şcolar le-a trimis trei elevi consideraţi sub nivelul unităţii de învăţămant, potrivit rezultatelor şcolare de pană acum.

„E vorba de renumele colegiului nostru”

„Aceşti elevi sunt cei care nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat şi aici e vorba de renumele colegiului nostru”, ne-a declarat un cadru didactic sub protecţia anonimatului, care a şi remarcat faptul că unul dintre nou-veniţi are telefon mobil de ultimă generaţie (iPhone 5). Cel puţin doi dintre elevii transferaţi la Cuza la începutul acestui semestru provin din familii înstărite: Matei – fiu de consilier local membru PNL, iar Macovei – fiul unui om de afaceri care a construit o fermă de animale cu fonduri europene, aflată în contract cu un important producător de lactate din Romania. Oare aceste transferuri ar fi fost aprobate dacă aceşti copii ar fi provenit din familii obişnuite? Mama unuia dintre cei transferaţi ne-a răspuns că „da”. „Nu am făcut decat să depun o cerere care a fost aprobată. Copilul este foarte bun, a avut o cădere în vară la examen şi merită o a doua şansă. Dacă nu se adaptează să rămană repetent, eu nu intervin”, ne-a declarat aceasta. Inspectorul general al IŞJ, Vasilica Zaharia declară că nu le cunoaşte părinţii noilor cuzişti. „Nu-i cunosc. Eu doar am luat în discuţie documentele depuse la secretariatul instituţiei. Dacă vor face faţă sau nu aceşti elevi nivelului impus de Colegiul Cuza, ne putem convinge doar la finele anului şcolar. Sunt tare curioasă cum vor încheia anul”, ne-a mai precizat inspectorul şcolar general. Extrem de nemulţumiţi de faptul că Inspectoratul Şcolar a trecut încă o dată peste semnătura lor, mai mulţi profesori de la Cuza vor să facă o reclamaţie la Ministerul Educaţiei, susţinand că la mijloc ar fi vorba despre abuz în serviciu pentru care Parchetul ar trebuie să se autosesizeze. (Ziarul de Vrancea)

Interesul elevilor vs interesul elevului

Cei care cunosc legislaţia şcolară susţin că şcoala trebuie să-şi dea acordul pentru orice transfer, iar Inspectoratul Şcolar ar trebui cel puţin să se consulte cu cadrele dicdactice. „În lege nu scrie de adeverinţe medicale, fără criteriul mediei. Legea nu dă voie IŞJ-ului să transfere elevi fără medie corespunzătoare în clasa a IX-a. Nu există excepţie, decat gemenii, iar excepţionalul trebuie motivat. Aici este vorba despre abuz în funcţie în dauna intereselor publice. Este vorba de interesele atator elevi care dau examene”, ne-a declarat o sursă din sistem. (Z. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pinku patronake , acum 4071 zile, 3 ore, 47 minute, 44 secunde
c-e ave-ti cu noi sumte-m si noi copiiiiii s-i vrem l-a c u z a la la la multttummmin vasssyliyka cccaca neai imvatat kakakarte
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.