Educație

Cabinete psihopedagogice pentru combaterea violenţei din şcoli

Ziarul de Vrancea
1 feb 2013 1427 vizualizări
La psihopedagogi ar putea apela chiar şi cadrele didactice şi părinţii care traversează situaţii dificile care îi pot afecta pe copii, după cum spune şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean u cazurile de violenţă sunt mai numeroase în realitate dar sunt “ascunse sub preş“

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Vrancea vrea cabinete de asistenţă psihopedagogică în toate şcolile din judeţ cu personalitate juridică. Inspectorul Vasilica Zaharia consideră că psihopedagogii sunt esenţiali în combaterea violenţei şcolare, dar şi în orientarea profesională a elevilor. “Apar cazuri noi de violenţă verbală în unităţile de învăţămant, iar un rol important în combaterea acesteia îl au cabinetele psihopedagogice care ar trebui să existe în fiecare unitate cu personalitate juridică. Psihopedagogii au rol important şi în orientarea şcolară a elevilor, dar îi pot ajuta şi pe părinţi şi chiar pe profesori”, ne-a declarat Vasilica Zaharia. Acest lucru este puţin probabil însă că se va întampla, întrucat ar implica aprobarea de noi norme didactice şi buget suplimentar pentru salarii şi dotări. În prezent în Vrancea sunt 23 de cabinete interşcolare de asistenţă psihopedagogică dintre care 16 în mediul urban şi 7 în mediul rural, în condiţiile în care în judeţ funcţionează 112 unităţi de învăţămant cu personalitate juridică în care învaţă 53.134 elevi. Cat priveşte numărul cazurilor de acte de violenţă de orice tip înregistrat de la începutul anului şcolar, profesoara Vasilica Zaharia se declară nemulţumită de realitatea din şcoli. “Comparativ cu anul şcolar anterior nu există o creştere a numărului cazurilor de violenţă gravă care să reprezinte pericol public, dar asta nu înseamnă că suntem mulţumiţi”, mai spune şefa IŞJ. Aceasta anunţă pentru perioada următoare intensificarea acţiunilor  de combatere a violenţei desfăşurate împreună cu Poliţia şi Jandarmeria din Vrancea.


Cazurile grave de violenţă, ascunse de directori?


Potrivit unei situaţii a IŞJ, înaintată Ministerului Educaţiei, în perioada septembrie 2012 – ianuarie 2013 în şcolile vrancene au fost înregistrate 169 cazuri de violenţe fizice uşoare, 6 cazuri de “alte tipuri de violenţe”, 42 cazuri de insulte, 41 de distrugere a bunurilor şcolii, 14 furturi şi tentative du furt, 11 cazuri de discriminare. Unele voci din randul cadrelor didactice susţin că numărul cazurilor de violenţă şcolară este mult mai mare în realitate, dar acestea nu sunt anunţate de directori. De aceeaşi părere sunt  şi cititorii Ziarului de Vrancea, care şi-au postat opiniile pe site-ul nostru. “Cazurile de violenţă fizică şi verbală sunt mult mai multe ca număr. Marea majoritate sunt fără plangeri la inspectorat, de aceea nici nu se ştie de ele. Acestea răman nerezolvate, copiii „problemă” se manifestă nestingheriţi cum vor. Nimeni nu ia nici o măsură, nici măcar părinţii copiilor „problemă”. Se poartă şi taxa de protecţie, părinţii şi directorii ştiu dar....mizeria se scunde sub preş“, scrie unul dintre cititorii ziarului. Dacă aveţi cazuri de violenţă şcolară care au fost muşamalizate la nivelul şcolilor, nu ezitaţi să le aduceţi în atenţia redacţiei pentru a fi documentate. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
banu i., acum 4093 zile, 21 ore, 9 minute, 1 secunda
Ce a rezolvat scoala de la vintiliasca cu cazul ccopilor care au folosit si au vandut la scoa la petrarrde? merita sa ne mai trimitem copii la scoala ca sa vie acasa cun ochi scos sau fara deste ? o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.