Educație

Vrancea, zonă de risc mediu pe harta consumului de droguri

Raluca Manolache
30 ian 2013 1535 vizualizări
12 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani după ce s-au drogat u în ultimul an s-au înregistrat şi 7 decese ca urmare a consumului de alcool u fără a lua în calcul dosarele demarate de procurorii DIICOT, cei de la cei de la Centrul Antidrog recunosc ceea ce se ştia deja şi anume că a crescut consumul de droguri în judeţ

Vrancea a avansat pe “harta” consumului de droguri. Acest lucru reiese din evidenţa locală privind consumul de alcool, tutun şi droguri ilicite în 2012 realizat de specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA)Vrancea, cu sprijinul instituţiilor locale cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii consumului de droguri. Dacă în 2011, judeţul nostru s-a situat într-o zonă de risc mic pe harta consumului de droguri, în 2012 situaţia s-a schimbat şi acum figurează într-o zonă de risc mediu alături de judeţe precum Bihor, Timiş, Bacău, Braşov, Sibiu, Giurgiu sau Buzău, potrivit datelor de la Centrul Antidrog. Aceasta în condiţiile în care a crescut numărul persoanelor care au consumat droguri sau substanţe etnobotanice şi au ajuns pe mana medicilor de la Unitatea de Primire Urgenţe. Oficial, anul trecut au fost 12 persoane care au ajuns la Spitalul Judeţean din Focşani după ce s-au drogat. Alcoolul rămane însă “drogul” preferat al vrancenilor. Conform situaţiei raportate de Serviciul de Medicină Legală, în ultimul an s-au înregistrat 7 decese ca urmare a consumului de alcool şi doar un caz de deces datorat medicamentelor. De asemenea, medicii legişti au efectuat 612 expertize tohicologice ca urmare a consumului de alcool  (persoane în viaţă şi persoane decedate). Şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean a raportat faptul că au fost aplicate 125 de sancţiuni ca urmare a tulburării liniştii publice pe fondul consumului de alcool, iar 2% dintre acestea au reprezentat infracţiuni asociate traficului şi consumului de droguri. Şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Vrancea au avut în lucru anul trecut cel puţin opt dosare penale privind traficul şi consumul de droguri în randul tinerilor din judeţ, unii chiar elevi de liceu. Aceste cazuri nu au intrat însă în raportul Centrului Antigrog, probabil din cauza faptului că nu sunt dosare soluţionate.


Spaţiu impropriu pentru desfăşurarea activităţii


Pe parcursul anului trecut cei doi specialişti de la CPECA susţin că au organizat în unităţile de învăţămant, şi nu numai, mai multe activităţi şi proiecte pentru combaterea consumului de substanţe psihoactive. “Prevenirea înseamnă informare, educare, conştientizare şi sensibilizare în legătură cu riscurile asociate cu consumul de droguri. Este o activitate foarte importantă atunci cand vorbim despre prevenire primară, adică acolo unde nu există problema consumului de droguri, dar şi acolo unde există deja problema consumului de droguri”, spune inspectorul Angela Mihaela Ene, de la Centrul Antidrog Galaţi, care are în coordonare şi centrul de la Focşani. Cea mai mare problemă cu care se confruntă instituţia este lipsa de specialişti care să acopere domeniile vitale din zona prevenirii, asistenţei psihologice şi lipsa unui spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii. În momentul de faţă, Centrul activează într-un birou situat la etajul doi din incinta Primăriei Focşani. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Stefan F, acum 4096 zile, 10 ore, 36 minute, 5 secunde
Alcoolul e vandut de stat si nu e drog? :)) Gigi, unde ai crescut frate, sub o piatra??
gigi, acum 4096 zile, 18 ore, 26 minute, 5 secunde
Scrieti sa va aflati in treaba,,,,alcoolul nu este un drog,,,sau daca e nu e problema e vandut d stat si nu s pune,,,,
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.