Educație

Sfinţii Trei Ierarhi, patronii instituţiilor de învăţământ teologic

Valentin Muscă
30 ian 2013 1909 vizualizări
Pe 30 ianuarie în toate Facultăţile de Teologie Ortodoxă au loc ample manifestări având ca teme viaţa şi opera celor 3 gânditori creştini

Cu greu ne putem imagina că acum 10 secole, cosmopolita lume a Bizanţului era agitată de o dispută privind ierarhia celor mai importanţi teologi clasici greci. Divizaţi între (1) partizanii teologiei practice a sfântului Vasile cel Mare – iniţiatorul opereleor filantropice creştine, (2) adepţii gândirii profunde a sfântului Grigore Teologul şi (3) ucenicii sfântului Ioan Gură de Aur, creştinii din oraşul fondat de Constantin cel Mare oscilau când spre o tabără, când spre alta, spre disperarea conducerii Bisericii, care abia ieşise din disputele teologice ce zdruncinaseră unitatea creştinilor din Orient. Pentru că această dispută teologică se desfăşura în perioada în care avusese loc ruperea unităţii eclesiologice dintre Roma şi Constantinopol, prin Schisma de la 1054, teologii greci s-au grăbit să găsească o soluţie acestei problemă pentru ca aceasta să nu ducă şi la dispute dogmatice. În faţa acestei situaţii, soluţia de compromis a fost alegerea unei zile comune pentru sărbătorirea celor trei, astfel încât să fie mulţumite toate grupările. Datorită importanţei operelor acestora, cei trei au fost aleşi şi patroni ai învăţământului teologic orthodox, iar pe 30 ianuarie în toate Facultăţile de Teologie Ortodoxă din lume au loc ample manifestări culturale, având ca teme viaţa şi opera celor 3 gânditori care au forjat pentru totdeauna termenii teologici creştini, într-o epocă în care teologia încă mai tatona cu filosofia neo-platoniciană, iar noţiunile teologice erau destul de ambigue. După 1989 România s-a umplut de Facultăţi de Teologie, de unde au ieşit în două decenii promoţii de teologi cât în tot secolul XX la un loc, pentru că fiecare arhiepiscop şi mitropolit a vrut să-şi aibă Facultatea sa de Teologie. Studierea Teologiei nu este un lucru rău în sine, dar banalizarea studiilor de teologie a dus la o schimbare de mentalităţi în ce priveşte accepţia noţiunii de teolog. Nu mai vorbim despre studiile seminariale, care nu mai există, după 1989 fiecare episcop şi-a făcut Liceu de teologie, care nu mai produce seminarişti pentru preoţie, ci căpşunari pentru Italia şi Spania, întrucât diplomele obţinute nu mai servesc la nimic. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 4103 zile, 14 ore, 14 minute, 23 secunde
Interesant articolul. Dar, oare stim sa ne apropiem de cei trei Sfinti Ierarhi?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.