Educație

Vreţi să vedeţi cum văd nevăzătorii un film?

Sorin Tudose
28 ian 2013 1156 vizualizări
“Bună! Ce faci?”, filmul care rulează astăzi la sala Balada, poate fi “văzut” de nevăzători

Astăzi, de la ora 17.00, nevăzătorii pot vedea pentru prima dată un film accesibilizat special pentru ei în cinematograful Balada din Focşani. Cei care au dificultăţi de vedere sunt aşadar invitaţi să vadă cea mai recentă şi totodată cea mai cunoscută peliculă a regizorului Alexandu Maftei şi anume “Bună! Ce faci?”. Dacă vi se pare un nonsens ca un orb să poată urmări un film ei bine s-ar putea să vă înşelaţi. Un film accesibilizat prespune ca un lector să vadă în prealabil filmul şi să descrie toate scenele relevante pentru privitor urmand ca descrierea filmului să ajungă apoi la urechile celor care nu pot vedea. În consecinţă nevăzătorii vor putea auzi sunetul filmului, iar între pauzele dintre replicile actorilor vor auzi descrierea făcută de lector. Vor fi descrise atat acţiunea propriu-zisă, cat şi decorurile, mimica actorilor, vestimentaţia etc. În acest fel vor putea “simţi” mult mai bine filmul şi în lipsa vederii vocea lectorului va diminua acest handicap. Şi oamenii fără probleme de vedere pot cere o pereche de căşti la intrare pentru a putea simţi pe pielea lor cum este să nu îţi poţi folosi ochii. Dar pentru a experimenta complet această formă de ajutor pe care o dau reprezentanţii Fundaţiei “Cartea Călătoare” spectatorii vor trebui să ţină ochii închişi. Activitatea fundaţiei în ceea ce priveşte accesibilizarea filmelor este abia la început, dar cu siguranţă aceasta se va dezvolta în anii ce vor veni, mai ales că oamenii care activează în această organizaţie, în frunte cu informaticianul Mircea Bucur, sunt de toată isprava. Bineînţeles că nu este tocmai acelaşi lucru ca şi cum ai vedea un film cu proprii ochi, dar în lipsa unor ochi sănătoşi acţiunea este mai mult decat binevenită pentru cei la care lumina cunoaşterii ajunge mai greu. (Sorin  TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.