Educație

Tradiţiile uniriste au fost puse în scenă de elevii

Ziarul de Vrancea
24 ian 2013 2017 vizualizări
Unităţile de învăţămant au dat startul de ieri dimineaţă sărbătoririi Unirii u Colegiul Unirea a lansat un nou număr al publicaţiei „Revista Noastră”, iar elevii s-au întrecut în tradiţii culinare şi dezbateri u la Cuza festivitatea de deschidere a fost acaparată de politicieni u alte şcoli au organizat expoziţii şi concursuri pe tema Unirii

Şcolile vrancene au sărbătorit Unirea Principatelor Romane prin activităţi diverse, cele de amploare fiind organizate de Colegiile Unirea şi Cuza. Uniriştii au deschis manifestările dedicate Micii Uniri printr-o festivitate la care au participat reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, dar şi parlamentari. Pentru a nu se lungi cu discursurile politicianiste, invitaţilor li s-a cerut să-şi desemneze un „purtător de cuvant”, rolul revenindu-i prefectului Cătălin Popescu. Salutul acestuia a fost urmat de prezentarea unui film documentar despre începuturile sărbătoririi zilei de 24 ianuarie, care a avut loc pentru prima dată în 1888 şi care s-a extins ulterior în tot Regatul, „o tradiţie generată de unirişti şi asumată de întreaga ţară”. Tradiţiile uniriste în ultimii 50 de ani a fost subiectului unui alt documentar, cu imagini şi interviuri realizate cu foştii unirişti de către  actualii elevi. Printre activităţile de la CNU s-au mai aflat o „ceremonie a ceaiului” realizată de elevii clasei a X-a F. „Este un activitate iniţiată de doamna profesoară Aneta Popa în urmă cu doi ani, iar cum clasa dumneaei a absolvit noi am considerat că merită să o preluăm din respect pentru tradiţii”, ne-a declarat profesoara Irina Bicescu.


„Revista Noastră” la un nou număr


Ieri au fost acordate două medalii omagiale pentru doi colaboratori care au contribuit esenţial la apariţia unui nou număr al revistei „Revista Noastră”, Adrian Stoicescu, de la Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, fost absolvent al liceului, şi Postolache, directorul tipografiei unde se tipăreşte revista. Recunoscută pe plan naţional, publicaţia reuneşte în 130 de pagini, dintre care 24 color, zeci de articole ale actualilor şi foştilor elevi, precum şi ale colectivului de cadre didactice. „Conceptul noului număr este „mutaţie”, unul banal dar dificil, care cere un efort suplimentar şi a fost ales avand în vedere că anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la apariţia primului număr al revistei. Peste 100 de elevi au depus portofolii care au trecut printr-o selecţie, iar 26 de elevi au colaborat cu texte pentru noul număr. Interesant este faptul că avem şi debutanţi la gimnaziu, care ne-au adus creaţii promiţătoare. Avem elevi care, cu siguranţă, vor face carieră în domeniu”, ne-a declarat profesoara Daniela Plăiaşu, una dintre coordonatoarele revistei. Nr. 39-40 al revistei are doar un circuit intern, publicaţia putand fi citită online cel mai devreme în luna martie. Coordonatorii revistei au anunţat deja conceptul viitorului număr al revistei care va fi: „celălalt”. Manifestările de la CNU s-au finalizat cu o masă tradiţională, cu produse bio, pregătite de elevi împreună cu părinţii şi bunicii, şi cu o Horă a Unirii în curtea unităţii de învăţămant.


Sărbătoare şi la Cuza


După Colegiul Unirea, oficialităţile judeţene s-au mutat la Colegiul Cuza în jurul orei 11,00, unde prefectului Cătălin Popescu, subprefectului Cristi Misăilă şi primarului Decebal Bacinschi li s-au alăturat şi deputaţii Angel Tîlvăr, Laurenţiu Ţigăeru, Nini Săpunaru, absolvenţi al CNC, dar şi deputatul de Focşani, Ciprian Nica, sau Dragoş Bîrlădeanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Deschiderea oficială a avut loc în curtea colegiului, apoi activităţile s-au mutat în clase grupate pe arii curriculare şi cross-curriculare. La una dintre activităţi a participat şi Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Învăţămantului. Şi elevii Şcolii „Nicolae Iorga” Focşani au desfăşurat activităţi menite să marcheze importanţa evenimentului de la 24 ianuarie 1859. Astfel, elevii claselor V-VIII au fost antrenaţi într-un concurs cu tema „Unirea face puterea”, fiind organizată şi o expoziţie de carte „Unirea în pagini de istorie”. Cadrele didactice şi elevii s-au prins în Hora Unirii, ulterior, în curtea şcolii, dovedind astfel că evenimentele de la 24 ianuarie 1859 au ecou în sufletele participanţilor. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gina, acum 4108 zile, 10 ore, 33 minute, 15 secunde
Ca in fiecare an Colegiul National Unirea nu ne-a inselat asteptarile. Foarte frumos program! pacat ca nu s-a putut cuprinde mai multe momente in paginile ziarului. Spectacolul a fost la inaltime. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.