Educație

Telegrame şi Ordine din 1859, expuse la Colegiul Cuza

Sorin Tudose
24 ian 2013 1238 vizualizări
Documentele se află în colecţia de la Arhivele Naţionale Vrancea

Liceenii de la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” au participat ieri la vernisarea unei expoziţii dedicate Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859, organizată de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Vrancea chiar în cadrul unităţii de învăţămant. Zeci de liceeni au putut vedea, printre altele, adresa Comitetului Unionist din Focşani - Ţara Românească către Comitetul unionist din Iaşi căruia îi comunică înfiinţarea şi componenţa comitetului electoral unionist din oraş, din data de 28 martie 1857. Lista proprietarilor mari şi mici din Focşani, care au dreptul de a fi alegători şi aleşi în Divanul ad-hoc al Moldovei din data de 6 mai 1857 a fost de asemenea pusă pe simeze. Liceenii au mai descoperit în cadrul expoziţiei şi o telegramă prin care se anunţa administraţiilor şi judecătoriilor ţinutale alegerea colonelului Al. I. Cuza ca domn al Moldovei, din data de 18 ianuarie 1859. Nu în ultimul rand, expoziţia a mai avut şi ordinul Ocârmuirii judeţului Râmnicu Sărat prin care comunică Magistratului oraşului Focşani, alegerea ca domn de către Adunarea Electivă a ţării Româneşti a prinţului Al. I. Cuza, datat la 26 ianuarie 1859. În mod tradiţional au fost expuse şi o serie de fotografii cu Focşaniul de odinioară, oraş care în foarte mare măsură mai poate fi admirat doar în poze. Cei mai curioşi dintre liceeni au fost şi la sediul Arhivelor unde au descoperit şi mai multe amănunte despre istoria Focşanilor. Pe cand o disciplină, fie şi opţională, dedicată istoriei locale? (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.