Educație

Hotnwes.ro:22.000 de educatori si invatatori carora ar fi trebuit sa le creasca salariile, ignorati de fostul ministru Ecaterina Andronescu

Ziarul de Vrancea
17 ian 2013 3797 vizualizări
Vezi lista completa a acestora si cati bani ar trebui sa primeasca in plus

 


  Circa 22.000 de invatatori si educatori asteapta sa le fie echivalate competentele si sa devina profesori in invatamantul primar si prescolar conform Legii Educatiei din 2011, insa procedura demarata in 2012 s-a blocat la Ministerul Educatiei, iar ordinul de ministru care trebuia dat din noiembrie 2012, in timpul mandatului Ecaterinei Andronescu, nu a fost semnat nici pana azi, au explicat pentru HotNews.ro surse din inspectoratele scolare. Concret, echivalarea competentelor si incadrarea in functia de profesor in invatamantul primar si prescolar inseamna o crestere semnificativa de salariu pentru toate aceste cadre didactice si le-ar scoate de sub incidenta OUG 92/2012 care impune conditia ca invatatorii si educatorii sa urmeze studii superioare, in urmatorii 6 ani, pentru a-si pastra postul.In Legea 1/2011 se stipuleaza la articolul 248 ca pentru a ocupa o functie didactica este necesara "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului", insa educatorii si invatatorii care deja erau in sistem, incadrati intr-o functie, nu erau obligati, neaparat, sa faca o facultate.

Controversele in cazul invatatorilor obligati sa mearga la facultate: Legea educatiei permite echivalarea studiilor, insa procedura s-a blocat la minister

In schimb, in cazul acestora, legea permitea recunoasterea experientei, studiilor si rezultatelor si echivalarea lor, fara a mai obliga cadrele didactice sa faca o facultate, si prevedea incadrarea lor in functia de profesor si, implicit, o marire de salariu.

Articolul 248, alineatul 3 spune ca educatorii, institutorii, instructorii, maistri si invatatorii care ocupa deja functii in sistem si care "au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale [...] indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice [...] in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

Metodologia in cauza a fost aprobata in 2011, prin Ordinul de Ministru 5484, iar Calendarul activitatilor prevăzute de metodologie a fost aprobat in decembrie 2011 prin Ordinul de Ministru 6563.

Metodologia aprobata, procedura demarata, lista finalizata, semnatura de la ministru... lipsa

Pe scurt, calendarul prevedea ca procedura de echivalare sa se desfasoare intre ianuarie si noiembrie 2012, si stipula clar ca atestatele de recunoastere a competentelor sa fie eliberate la data de 1 noiembrie 2012.

Pentru a putea fi echivalate competentele si incadrate in functia de profesor de invatamant primar si prescolar, un cadru didactic trebuia sa aduna minim 100 de credite, dupa cum se arata in Metodologia de echivalare.

HotNews.ro a obtinut, prin surse din inspectoratele scolare, listele finale din fiecare judet cu toate cadrele didactice care au obtinut punctaj necesar pentru echivalare, liste care au fost trimise la Minister - in total peste 22.000 de cadre didactice.


In cazul acestor cadre didactice, Ministerul trebuia sa semneze un ordin de ministru - precum cel atasat acestui articol (vezi pdf-ul din stanga) - si de la 1 noiembrie 2012, moment in care la sefia Ministerului Educatiei era Ecaterina Andronescu, trebuiau eliberate atestatele de echivalare.

Pasul urmator trebuia sa fie incadrarea tuturor aceste cadre didactice in functia de profesor de invatamant primar si prescolar si marirea salariului, conform Legii salarizarii.

"Pentru a deveni profesor in prescolar sau primar, un invatator sau educator trebuia sa intruneasca minim 100 de puncte in dosarul sau echivalare, iar ministerul trebuia sa aprobe acele liste pana 1 noiembrie anul trecut. Asta insemna o marire de salariu care ar fi putut fi operata macar de la 1 ianuarie 2013, pentru ca in anul trecut nu a fost prevazuta in bugetul de la educatie o astfel de situatie. Atunci, cel mai bine era ca aceasta marire de salariu pentru acele 22.000 de cadre didactice sa fie cuprinsa in bugetul de pe anul acesta", a explicat pentru HotNews.ro un inspector scolar judetean.

"Nou nu ni s-a comunicat nimic de la minister, nu stim de ce aceasta procedura nu s-a finalizat, de ce s-a blocat", a mai spus inspectorul.

La peste 22.000 de cadre didactice ar fi trebuit sa le fie marite salariul

Din listele obtinute de HotNews.ro se observa ca numai in Municipiul Bucuresti sunt 935 de cadre didactice ce ar trebui sa fie echivalate, incadrate apoi in functia de profesor si, implicit, sa primeasca o marire de salariu.

Potrivit Legii salarizarii, aceste mariri de salariu pot fi chiar substantiale si, daca s-ar aproba aceasta echivalare, ar insemna chiar o majorare cu pana la cateva zeci de procente in cazul multor cadre didactice, mai ales cele care au vechime in sistem.

HotNews.ro a facut un calcul, conform Legii Salarizarii in care scoate in evidenta ce mariri de salariu ar primi educatorii si invatatorii daca ministerul le-ar echivala competentele si i-ar incadra in functia de profesor in invatamantul primar si prescolar.

Ce mariri de salariu ar primi cadrele didactice dupa echivalare


Astfel, in cazul unui invatator debutant, salariul de incadrare este de 974 de lei, la care se adauga 10% pentru dirigentie si s-ar ajunge la un salariu total de 1.071 lei.

In cazul unui profesor debutant, salariul de incadrare incepe de la 1.139, la care se aduga 10% pentru dirigentie si se ajunge la o suma finala de 1.253 de lei. Astfa inseamna o crestere salariala de 182 de lei (17%).

Mai departe, daca vorbim de un invatator cu o vechime intre 2 si 6 ani, salariul (incluzand 5% vechime si 10% dirigentie) ar ajunge la 1.143 de lei.

Comparatie salarii marite la invatatori si educatori

Foto: Hotnews

Daca acest invatator ar fi incadrat ca profesor, ar avea un salariu de 1.148 conform grilei de salarizare. La el se adauga 5% vechime si 10% dirigentie, iar in total se obtine 1.326. Adica o diferenta de 183 lei (16%).

Cele mai mari diferente se vad in cazul intatatorilor si educatorilor cu vechime mare in invatamant. Dupa echivalarea competentelor si incadrarea in functia de profesor, acestia ar primi un salariu mai mare cu 27%.

Concret, un invatator cu vechime 35-40 de ani, conform grilei de salarizare primeste 1.650 de lei. La aceasta suma se adauga 25% vechime si 10% dirigentie, iar salariul final ajunge la 2.269 de lei.

Daca acest invatator/educator ar fi incadrat in functia de profesor de invatamant primar/prescolar, salariul sau conform grilei ar incepe de la 2.095 lei. La aceasta suma se adauga 25% vechime si 10% dirigentie, iar salariul final ajunge la 2.881 de lei.

Astfel, vorbim de o marire de salariu de 612 lei, adica o majorare de 27%.

Ministerul n-a semnat aprobarea echivalarilor, dar da OUG prin care ii trimite pe invatatori la facultate

La inceputul saptamanii, HotNews.ro a scris ca potrivit unei ordonante de urgenta (OUG) aparuta in Monitorul Oficial in decembrie 2012, in ultimele zile ale  Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educatiei,  toti educatorii si invatatorii din Romania trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant.

Sub incidenta noilor prevederi (OUG 92/2012) ar intra peste 20.000 de educatori si invatatori din intreaga tara. (n.r. a nu se confunda acest numar cu numarul dosarelor de echivalare de la minister)

Masura in cauza a starnit controverse si dezbateri in spatiul public, mai multe voci acuzand ca masura data de Andronescu e in interesul facultatilor particulare, cunoscute pentru usurinta cu care acorda diplomele de licenta.

Modificarea a starnit controverse in sistem, liderul sindicatului FSLI, Simion Hancescu declarand pentru HotNews.ro ca "legea ar trebui modificata" si ca: "Parerea mea este ca masura asta este doar ca sa dam banii unora la facultati particulare. Un profesor care a facut Liceul Pedagogic si are 30 de ani vechime, este un meserias. Nu-l schimba acum o hartie dupa 2-3 ani la facultate. Facultatea acum ar insemna doar o hartie in plus. Trebuie gasita o formula ca cei care sunt in prag de pensie sa nu trebuiasca sa mai faca facultate si sa ia licenta pentru cativa ani. E clar ca legea trebuie modificata".

In plus, FSLI a transmis public joi, printr-un comunciat de presa, un punct de vedere similar. Vezi aici detalii.

Mai mult, Intr-o scrisoare comuna a sindicatelor din invatamant (FSLI, Spiru Haret si FEN) adresata Ministerului Educatiei, datata in 10 ianuarie 2013, se precizeaza ca "activitatile pentru recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale au inceput sa se desfasoare, inca din luna ianuarie 2012, in conformitate cu Calendarul - Anexa nr. 2 la O.M.E.C.T.S. nr. 6563/2011 - dar nici pana la aceasta data nu a fost emis ordinul de ministru pentru recunoasterea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal si informal de catre cadrele didactice care indeplinesc conditiile prevazute de metodologie, in vederea emiterii atestatelor de recunoastere si echivalare a competentelor". Cu alte cuvinte, procedura s-a blocat la Minister.

Daca s-ar aproba echivalarea, mult mai putini invatatori si educatori ar fi obligati sa mearga la facultate in urmatorii 6 ani

Daca Ministerul Educatiei ar aproba echivalarea competentelor si incadrarea intr-o functie de profesor conform Legii Educatiei Nationale in cazul celor 22.000 de cadre didactice din listele prezentate mai sus, atunci numarul invatatorilor si educatorilor care ar intra sub incidenta OUG 92/2012 si care ar fi obligati sa faca o facultate in urmatorii 6 ani, ar fi mult mai mic.

"Am facut un calcul in judetul nostru de cand s-a iscat aceasta discutie si ne-a iesit ca avem putin peste 650 de educatori si invatatori fara studii superioare. Insa, aproape 500 sunt pe acea lista de echivalare de la Minister si daca li s-ar aproba echivalarea vom vorbi doar de putin peste 100 de cadre didactice care ar intra sub incidenta OUG 92/2012 si ar trebui sa faca o facultate in urmatorii 6 ani", a explicat pentru HotNews.ro un inspector scolar judetean.


www.Hotnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 21

Adaugă comentariu
ilie, acum 2151 zile, 23 ore, 45 minute, 56 secunde
Citesc cu tristete toate postarile; o suma de masuri contradictorii luate la nivel de minister a bagat atata zazanie intre cadre didactice de te apuca plansul. Poate asta s-a si dorit: sa ne luam de citeste integral
profesor adevarat, acum 2152 zile, 44 minute, 21 secunde
Nu este corect sa fie profesori fara sa aiba studii superioare de patru ani, cum au facut profesorii, peste liceul pedagogic(unii). Cursuri de perfectionare au facut si profesorii si poate au acumulat citeste integral
Camilio, acum 2152 zile, 11 ore, 59 minute, 11 secunde
Buna seara! Acum vreo 5 ani tot d-na Ecaterina Andronescu era ministru la Educatie.Si atunci ca si acum a fortat cadrele didactice din sistem sa faca studii superioare. Nu stiu ce urmarea? Licenta citeste integral
ada, acum 2152 zile, 12 ore, 55 minute, 42 secunde
Nu este corect ca acele ore de perfectionare sa fie echivalate cu examenele sustinute la studiile universitare. Apoi nu este echitabil...trebuie sa beneficieze si tehnicienii cu experienta sa fie citeste integral
C.M., acum 2152 zile, 22 ore, 21 minute, 5 secunde
Sunt prof de mate , am facut facultate serioasa pe vremea lui Nicu , si daca invatatoarele pot fi profesoare , propun ca si profesorii sa poata deveni invatatori. Nu invidiez dar citeste integral
ilie, acum 2153 zile, 18 ore, 56 minute, 55 secunde
Un absolvent de Liceu Pedagogic + facultate preda la ciclul primar altceva decat un absolvent de Liceu Pedagogic? Daca a urmat o facultate cu o anumita specializare, de ce nu se duce sa predea in citeste integral
Justitiarul, acum 2153 zile, 21 ore, 7 minute, 54 secunde
Daca invatatoarele si educatoarele care au terminat Liceul Pedagogic pot fi profesori, invatatoarele si educatoarele care au terminat Liceul Pedagogic, dar si o facultate in domeniul, cum se pot numi? citeste integral
inv, acum 2154 zile, 17 ore, 5 minute, 47 secunde
1. Echivalarea sa se faca doar dupa absolvirea unei facultati. Are dreptate d-na Andronescu! Cursurile de perfectionare facute de noi toti cei din sistem, stim cu totii cum se desfasoara si mai ales citeste integral
ilie, acum 2154 zile, 19 ore, 24 minute, 22 secunde
Pentru profesoara pensionara: nici chiar asa! Daca ai ajuns la varsta de pensionare, de bun simt este sa lasi lumea in pace! Inteleg sa mai predai undeva unde sub nici o forma la 15 septembrie postul citeste integral
ilie, acum 2154 zile, 19 ore, 35 minute, 26 secunde
Revin la un comentariu postat mai de dimineata. Imi vine sa rad cand vad cata inversunare e impotriva acestei idei: echivalarea. De ce nu intelegeti ca un cadru caruia i se echivaleaza studiile nu va citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.