Educație

Revendicările elevilor şi studenţilor către Guvernul lui Victor Ponta

Silvia Vrînceanu
13 ian 2013 1929 vizualizări
Elevii şi studenţii susţin că bugetul alocat de Guvern învăţămantului „condamnă Educaţia la încă un an de subperformanţă şi inechitate” u subvenţiii pentru cămine şi cantine, burse mai mari, deduceri fiscale, investiţii în cămine şi baze sportive, dar şi revizuirea conţinuturilor manualelor, iată doleanţele studenţilor şi elevilor

Elevii şi studenţii se alătură sindicatelor din învăţămant şi critică bugetul alocat Educaţiei, spunandul-le guvernanţilor că «România este o ţară cu educaţie de subzistenţă!”. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) consideră că bugetul de 3,14% din PIB (4,4 Miliarde Euro) anunţat de Guvernul României „condamnă Educaţia şi Cercetarea la încă un an de subperformanţă şi inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltării pe termen lung a României”. ANOSR şi CNE atrag atenţia asupra faptului că cea mai profitabilă şi importantă investiţie pentru un stat este cea făcută în Educaţie şi solicită suplimentarea bugetului pentru acest domeniu şi prevederea unei creşteri anuale care să conducă rapid la respectarea procentului de 6% din PIB asumat de partidele politice din România prin Pactul Naţional pentru Educaţie, după cum se arată într-un comunicat al celor două organizaţii. Reprezentanţii studenţilor au solicitat deja o întâlnire oficială cu Miniştrii responsabili de Educaţie şi Învăţământ Superior pentru a discuta priorităţile studenţilor. Studenţii cer creşterea subvenţiei cămine – cantine cu 30%, respectarea prevederilor Statutului Studentului şi Legii nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale privind facilităţile acordate studenţilor şi valoarea burselor, creşterea veniturilor tinerilor angajaţi din educaţie şi a medicilor rezidenţi prin acordarea de deduceri fiscale, investiţii în construirea de cămine şi alte măsuri menite să asigure accesul tinerilor din familii cu venituri reduse şi alte categorii defavorizate la învăţământul superior. Reprezentanţii elevilor cer şi ei revizuirea conţinuturilor manualelor şcolare, adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la cerinţele agenţilor economici, modernizarea procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării, conectarea tuturor şcolilor la internet prin conexiuni de mare viteză, dar şi investiţii în construirea de campusuri şcolare şi reabilitarea bazelor sportive. „Redresarea şcolii  româneşti nu va întârzia să apară atunci când finanţarea alocată dezvoltării educaţiei va acoperi necesităţile sistemului de învăţământ. Formarea calitativă a viitorilor cetăţeni adulţi ai României depinde de cât de mult investim în sistemul educaţional. Anul 2013 trebuie să fie anul în care accesul copiilor din mediul rural la şcoală să nu mai fie o problemă, iar calitatea condiţiilor de predare-învăţare să fie la standarde adecvate”, a declarat Andrei-Bogdan Petre, Preşedinte CNE. În comunicatul dat publicităţii în week-end, tinerii reamintesc guvernaţilor şi promisiunile din programul de guvernare al USL propus în campania electorală pentru alegerile parlamentare, dar spicuiesc şi din Programul de guvernare 2013-2014, spunand că tot ce s-a promis trebuie pus în practică. (S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.