Educație

Primăria veche a Adjudului, rămasă fără detalii arhitecturale

Sorin Tudose
13 ian 2013 1893 vizualizări
Primaria veche din Adjud a fost “modernizată” recent, constructorul ştergand cu buretele multe din detaliile ei arhitecturale u despre simplifcarea emblematicului edificiu al Adjudului scrie un blog dedicat arhitecturii şi urbanismului u reabilitarea a fost făcută cu ajutorul unui împrumut de la Banca Mondială şi au costat în jur de 200.000 de euro

Vechea primărie a Adjudului a fost restaurată al sfarşitul anului trecut printr-un program naţional demarat în vara lui 2011, cu ajutorul unui împrumut de la Banca Mondială şi cofinanţare de la Guvern şi Consiliul Judeţean Vrancea. Din nefericire, restaurarea s-a făcut aşa cum este percepută ea de o bună parte a romanilor, adică prin simplificarea detaliilor arhitecturale ale imobilului clasat ca monument istoric de importanţă locală. Dacă autorităţile locale şi adjudenii deopotrivă nu găsesc nimic în neregulă cu noua înfăţişare a edificiului nu la fel stau lucrurile cu cei care apreciază arhitectura romanească de odinioară. Blogul “arhitectură şi urbanism în Romania” dedică un amplu articol edificiului adjudean cu atat mai mult cu cat Adjudul nu prea mai are cu se mandri în materie de vechi imobile, vechiul centru al oraşului fiind într-o stare critică. “În pragul iernii anului trecut Ministerul Dezvoltării Regionale emitea un comunicat de presă prin care se anunţa finalizarea lucrărilor de consolidare, renovare şi modernizare a acestei clădiri (Primăria veche Adjud n.r.). S-a intervenit asupra structurii de rezistenţă, în principal, apoi urmărindu-se punerea în valoare a elementelor constructive şi de design arhitectural. Speranţele erau mari, la fel şi ambiţiile deoarece termenul iniţial prevedea ca aceste lucrări să fie împlinite în doar şase luni. Totuşi, lucrările au întarziat aproape un an, iar produsul acestora nu este unul mulţumitor. Dacă asupra intervenţiei la nivelul fundaţiei şi a structurii de rezistenţă nu mă pot pronunţa, nefiind elemente ce se pot vedea cu ochiul liber, din stradă, în schimb pot vorbi despre elementele de stil arhitectural. Temerile mele au fost întemeiate, mai ales ca executantul lucrărilor, firma Ricostar din Tulcea, nu avea deloc un renume bun, fiind implicată şi-n unele scandaluri de presă legate de abonarea la contractele cu diverse primării şi consilii locale”, scrie Marvis Imperator, autorul blogului arhitecturasiurbanisminromania.blogspot.ro.

Încă un monument istoric mutilat

Costurile investiţiei se ridică la circa 200 mii de euro, sumă nici foarte mică, dar nici foarte mare, însă suficientă pentru a reda frumuseţea de altădată a Primăriei. Din nefericire pentru constructori şi beneficiari aspectul estetic contează prea puţin, uneori chiar deloc astfel încat clădiri de patrimoniu sunt adesea schimonosite ceea ce nu e neapărat cazul edificului în cauză, dar în mod evindent era loc şi de mai bine. “Învelitoarea acestei case a fost privată de coamă cu împletitură aparentă, iar tabla folosită a fost vopsită foarte tern, preferandu-se astfel în locul unei invelitori care să capete o patină frumoasă în timp. De asemenea, capetele coamei mansardei au fost simplificate, renunţandu-se la rozetele decorative. Frontonul clădirii nu şi-a recăpătat ceasul iniţial, care ulterior a fost înlocuit de administraţia din vremea RPR şi RSR cu emblema Republicii, ci a rămas lis, simplu. Uitandu-ne deasupra acestuia nu putem să nu remarcăm lipsa totală a armoniei din compoziţia noului turn, mutilat de elementele sale decorative, dar şi faptul că fleuronul original, cu frumoasa împletitură la bază, a fost înlocuit în totalitate”, mai punctează tanărul pasionat de arhitectură. Lipsa unei minime culturi şi a unui nivel de înţelegere a faptului că încă mai avem o identitate arhitecturală duce la astfel de simplificări ale clădirilor de patrimoniu sau chiar şi la demolarea lor eventual. (Sorin TUDOSE)

Siguranţă da, frumuseţe ba!

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Dezvoltării, în calitate de administrator al proiectului de la Adjud şi coordonator al lucrărilor, dar şi beneficiarul obiectivului, Consiliul Judeţean Vrancea, susţin că au realizat o investiţie care se aliniază la standardele internaţionale de funcţionare, în materie de siguranţă în cazul producerii unor seisme majore sau altor situaţii de urgenţă. În clădirea de 444,14 mp construită probabil în anul 1926 îşi desfăşoară activitatea Consiliul Local Adjud, Primăria şi Serviciul Impozite şi Taxe. Lucrările executate au avut în vedere consolidarea clădirii în special la acţiuni de tip seismic, precum şi modernizarea finisajelor, termoizolarea plăcii şi a planşeului peste parter, precum şi înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una din lemn stratificat cu geam termopan şi refacerea instalaţiei sanitare, electrice şi de încălzire, după cum au transmis cei de la Ministerul Dezvoltării, la recepţia finală a lucrărilor. Valoarea finală a lucrărilor a fost de 873.645,56 de lei, finanţare asigurată din Proiect (împrumut şi cofinanţare Guvernul României), prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului – 359.691,47 de lei, reprezentand 41%, şi din sursele Consiliului Judeţean Vrancea – 513.954,09 de lei, reprezentand 59%. O altă lucrare cu bani europeni, dar care a eşuat în bună măsură din punct de vedere al aspectului arhitectonic este şi cea derulată la clădirea în care funcţionează actualmente Muzeul Unirii din Focşani. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.