Educație

Afla care sunt noutatile scolare pentru 2013. Ministrul Educatiei a vorbit si despre camerele video

Ziarul de Vrancea
13 ian 2013 2006 vizualizări
Metodologia privind inscrierea in clasa pregatitoare va fi adoptata in februarie.

 

Legea educatiei va fi schimbata doar de Parlament, clasa zero ramane obligatorie, iar clasa a IX-a ramane la gimnaziu, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, intr-un interviu pentru gandul in care a raspuns la o serie de intrebari importante care ii vizeaza pe elevi si pe parintii lor.

Cele mai importante mesaje ale ministrului:

- Clasa pregatitoare va ramane la fel. Metodologia privind inscrierea intr-o astfel de clasa va fi adoptata in februarie.

- Bacalaureatul profesional va fi o optiune pentru absolventii de clasa a XII-a.

- Camerele video vor ramane in salile de examen.

- Manualele noi vor fi introduse cel mai devreme in anul 2015.

INTERVIUL, PE LARG

Gandul: Care sunt prioritatile pentru actualul mandat?

Remus Pricopie: Inainte de a discuta despre o masura sau alta, cred ca ar trebui sa discutam despre principii, si anume, cred ca este foarte important ca in urmatorul interval de timp sa ajungem la un anumit tip de stabilitate in sectorul educatiei. In sensul ca atunci cand luam masuri, acestea sa fie discutatate, convenite, acceptate de toata lumea. Este si masura importanta, dar mult mai important este procesul cum ajungi la acea masura. Iar succesul in aplicarea unor politici publice depinde foarte mult de acest proces. Deci, obiectivul meu principal, pe care l-am anuntat de la bun inceput, este acela de a dialoga cu cei implicati in procesul de educatie zi de zi si de a nu perturba sistemul. Nu-mi propun sa schimb de dragul schimbarii, nu-mi propun sa fac schimbari care sa fie asociate numelui meu, imi propun sa fac schimbari care sa duca macar cu putin la mai bine decat este acum.

Ce se va intampla cu clasa zero? Unde se vor desfasura cursurile?

In primul rand vreau sa transmit parintilor interesati de acest subiect ca nu se fac schimbari. Indiferent de natura analizei pe care noi o facem acum, legea ne spune foarte clar: clasa pregatitoare face parte din ciclul primar si este o clasa obligatorie pentru copiii care au implinit varsta de sase ani. Prin urmare, clasa pregatitoare ramane ca o clasa obligatorie in ciclul primar. Legea ne permite sa corectam anumite lucruri vizavi de punerea in aplicare a acestei cerinte legale. Putem sa modificam criteriile de departajare a copiilor de la o scoala la alta, stim ca au fost discutii.

Putem sa eficientizam procesul de depunere a dosarelor, sa nu mai astepte oamenii in fata scolilor ore in sir. Acestea sunt lucruri care pot fi corectate. Anul trecut, de exemplu, metodologia aprobata prin ordin de ministru privind inscrierea in clasa pregatitoare, a fost aprobata la sfarsitul lunii ianuarie.

Anul acesta o putem adopta la sfarsitul lunii ianuarie, draftul deja exista. Numai ca ne-am propus ca termen prima decada a lunii februarie. Mai vrem o saptamana suplimentar pentru ca acest document sa beneficieze, inainte de a fi adoptat, de rezultatele evaluari si de feedback-ul de la inspectorii scolari si de la invatatori. Spre sfarsitul lunii ianuarie vom avea o intalnire cu cateva sute de invatatori de la clasa pregatitoare si vom discuta si probleme legate de modul in care clasa pregatitoare a fost organizata, si nu doar despre modul in care s-a facut inscrierea.

Rezultatele partiale la simularile pentru examenele nationale din cateva judete arata ca doar o treime dintre elevi au reusit sa ia nota 5. Ce fel de examene vor fi anul acesta?

Rezultatul este slab, ca sa nu spun rezultat prost, chiar daca vorbim despre simulari. Insa, pe de alta parte, te uiti si la anii anteriori. In general, la simulari mobilizarea este mai redusa, iar concentrarea profesorilor si a parintilor nu este chiar atat de mare. Si, inca odata, rezultatele de la simulari sunt rezultatele unor simulari facute in anumite locuri din tara si nu sunt reprezentative. Sa asteptam si celelalte simulari, pentru ca ele se desfasoara pe un calendar mai lung si se termina la inceputul lui aprilie.

Cred ca prioritatea tuturor, suntem in ianuarie, de la elevi, profesori, parinti, inspectorate si pana la minister, este sa ne concentram pe pregatirea acestor examene si sa vedem daca putem sa obtinem rezultate mai bune prin mai multa munca, atunci este foarte bine.

Dar eu le recomand elevilor sa invete, sa se concentreze pe examen, pentru ca nu vor fi subiecte mai usoare, nu vom scadea exigenta, pentru ca n-ai cum, atunci ne-am pacali.

Ce fel de Bacalaureat vor da elevii de clasa a XII-a la vara?

Astazi legea prevede un singur tip de bacalaureat. Ca sa facem distinctie, eu i-am spus bacalaureat clasic sau bacalaureatul standard. In momentul de fata, bacalaureatul profesional nu exista decat ca propunere legislativa. In momentul in care va fi adoptat si publicat in Monitorul Oficial, daca va fi pe parcursul acestui an, vom discuta cum va fi aplicat.

Si oricum, chiar daca va fi adoptat, el este o optiune si nu schimba cu nimic bacalaureatul clasic. Este o optiune pe care elevul de clasa a XII-a o poate accesa sau nu.

Mentineti camerele video in salile de examen?

Da, mentin camerele. Si nu le mentin pentru ca vreau eu. Si daca n-as vrea sa le mentin, camerele sunt tot acolo daca vrem sa respectam legea.

La 1 ocotmbrie camerele video erau prevazute in metodologia de bacalaureat. Prin urmare, oricine incearca sa schimbe acest lucru incalca legea. Se pot face schimbari doar in caz de forta majora si sa speram ca nu vom fi intr-o astfel de situatie. Altfel, legea nu-ti da voie, pentru ca schimbi regulile in timpul jocului. Or, elevii trebuie sa stie la 15 septembrie cum se vor desfasura examenele.

Dar dupa 15 septembrie s-a propus si ordonanta cu bacalaureatul profesional.

Da, dar a fost o propunere care nu s-a concretizat, care nu modifica bacalaureatul standard. Deci legea este respectata, ordonanta adauga ceva care nu inseamna o modificare.

Cand se vor schimba manualele?

Pocesul de improspatare a manualelor a fost demarat inainte sa vin eu la minister. Unele din manualele folosite in prezent sunt vechi de 12 ani, unele au greseli, altele sunt manuale pe care astazi le putem folosi. Prin urmare, nu putem sa spunem de la bun inceput ca curatam tot ce a fost si construim ceva nou pentru ca ar fi o pierdere de energie, cu mult zgomot si rezultate putine.

Eu cred ca, in acest moment, trebuie sa vedem ce se poate pastra din manualele actuale, cum vom defini noul concept de manuale. Astazi, in 2013, noi trebuie sa definim un tip de manual care sa fie functional si in 2018 sau in 2020. Noi trebuie sa vedem ce fel de continuturi vor avea elevii in fiecare ciclu de invatamant, dupa care sa dezvoltam acest curriculum.

Si deja s-au facut pasi in analiza curriculei si sunt rezultate dintr-o serie de proiecte europene. Trebuie sa decidem in final asupra curriculumului si probabil ca o sa mai dureze 6-9 luni.

Apoi sa dam drumul licitatiei pentru manuale, care iarasi este un proces care poate sa dureze un an de zile. Prin urmare, cel mai devreme, manuale noi vom avea in 2015. Acestea vor fi primele manuale care vor intra pentru primul an al fiecarui ciclu- clasa pregatitoare- daca vom decide ca vom avea manuale pentru clasa pregatitoare- sau clasa intai, clasa a V-a si prima clasa de liceu.

Clasa a IX-a trece la gimnaziu sau ramane la liceu?

Astazi, potrivit legii, clasa a noua face parte din ciclul gimnazial V-IX. Legal, mergem pe aceasta formula pentru ca nu exista o alta formula. Ministerul Educatiei nu va inainta vreun act legislativ prin care sa modifice acest lucru. Daca Parlamentul o va face, atunci este optiunea Parlamentului.

INTERVIU GANDUL


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Asmodaeus, acum 4114 zile, 13 ore, 37 minute, 4 secunde
Nu ma mai mira nimic de multi ani in tara noastra.Cand erau in opozitie, onor USL-istii tipau de mama focului impotriva legii educatiei impusa de Funeriu si Boc.Acum ca sunt la putere au constatat, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.