Educație

Bogdan Dogaru, Istoria Clubului Rotary Romania

Valentin Muscă
11 ian 2013 2674 vizualizări
Este prima istorie a rotarienilor din România

Cercetătorul Bogdan Constantin Dogaru a publicat la sfârşitul anului trecut o lucrare în premieră despre Clubul Rotary Romania, mai precis despre perioada interbelică şi anii până la închiderea acestuia de către regimul comunist. “Clubul Rotary în România (1929-1948), Ed. Andrew, Focşani, 2012 este una din primele abordări serioase ale mişcării rotariene din România, un demers bazat nu pe “folclor” şi idei colportate în mass-media extremistă, ci pe documente din Arhivele Naţionale Istorice Centrale, din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, precum şi alte fonduri arhivistice de stat, centrale, judeţene şi private. Dezvoltată în 12 capitole, lucrarea tratează istoria primelor Cluburi Rotary din Bucureşti, Arad, Braşov, Câmpina, Cernăuţi, Cluj, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara. Ultimul capitol este dedicat dizolvării acestor cluburi din România şi “destinului tragic” al rotarienilor după 1948, când mulţi din membrii de frunte ai cluburilor au înfundat puşcăriile comuniste. Pentru noi, ca vrânceni, lucrarea este importantă din două puncte de vedere. În primul rând, demersul ştiinţific al autorului se situează deasupra bălăcelilor pseudo cercetărilor autohtone care au creat imaginea unui judeţ de sfertodocţi, încât când ajungi la arhivele sau bibliotecile din Iaşi şi Bucureşti eşti privit ca venit din lumea a treia, din cauza invaziei de pseudo istorii şi false monografii scrise de autori băştinaşi. Lucrarea arhivistului Bogdan Constantin Dogaru nu este groasă cât o Biblie, nici mare cât un album, dar are consistenţa unei enciclopedii pe subiectul anunţat şi acesta este lucrul cel mai important, la care se adaugă aparatul critic, o Bibliografie de specialitate şi anexe cu liste de nume şi imagini ale rotarienilor. “Clubul Rotary în România (1929-1948)” este o cercetare serioasă, apreciată pe plan naţional şi confirmă faptul că tânărul arhivist din Focşani este unul din cei mai serioşi cercetători vrânceni la acest moment. În al doilea rând, din lucrare descoperim că în perioada interbelică din cluburile de rotarieni făceau parte şi vrânceni de seamă, într-un timp în care locurile din loje şi cluburi aveau încă o statură elitistă... Trebuie precizat că lucrarea a fost tipărită cu sprijinul societăţii Smart Group Solutions care, de câţiva ani, promovează un mecenat discret prin sprijinirea tipăririi unor lucrări despre Vrancea. (Valentin MUSCA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4094 zile, 5 ore, 5 minute, 14 secunde
Din cele prezentate de neobositul Domn VR Musca rezulta importanta aceste lucrari, dar si abnegatia tanarului cercetator. Nu ne ramane decat bucuria de a ura succes si in alte cercetari.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.