Educație

Preotul Mihai Enesel a fost transferat la Piatra Neamt

Valentin Muscă
1 sep 2006 1091 vizualizări
Dupa 22 de ani de slujire in parohia romano-catolica din Focsani, parintele paroh Mihai Enesel va continua misiunea preoteasca intr- o alta parohie din Episcopia Iasilor.

In locul sau, Episcopul Petre Gherghel l-a numit incepind de astazi pe preotul Mihai Budau, din zona Bacaului. Acesta va fi instalat duminica, in prezenta unui delegat al Episcopului catolic de Iasi. Despre activitatea parintelui Mihai Enesel ne-a vorbit colaboratorul acestuia, pr. Sergiu Antal. "Faptul ca a slujit 22 de ani la Focsani se vede din realizarile sale si din soliditatea parohiei. In ciuda intinderii acesteia si a problemelor pe care le-a intimpinat la realizarea noii biserici, parintele nu s-a lasat coplesit de greutati. A intretinut relatii bune in parohie, dar si cu celelalte culte. De numele sau este legata constructia uneia din cele mai importante lacasuri de cult din zona, biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Focsani", ne-a spus pr. Sergiu Antal. Parohia romano-catolica din Focsani a fost infiintata la inceputul secolului al XIX-lea de strainii veniti pe cele doua maluri ale Milcovului. La acea vreme, jumatate din populatia celor doua tirguri omonime - Focsanii Moldovei si Focsanii Munteniei, era formata din evrei, unguri, austrieci, italieni, greci. Biserica romano-catolica era in acei ani o oaza de cosmopolitism in care focsanenii bogati invatau limbile straine. Astazi, comunitatea catolica numara peste o mie de membri, in majoritate romani, unii poate urmasi ai familiior de romani care s-au convertit la catolicism sau ai strainilor care s-au romanizat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.