Educație

Constructorul Şcolii Faraoanele nu a respectat proiectul

Ziarul de Vrancea
17 dec 2012 1343 vizualizări
şcoala a rămas cu acelaşi acoperiş vechi de zeci de ani u autorităţile locale au cerut audienţă la ministrul educaţiei în prima lună a lui 2013

Constructorul Şcolii Faraoanele nu a respectat proiectul iniţial, iar acum încearcă să refacă ce se mai poate pentru a-l îndupleca pe afaceristul Gigi Becali ca să mai dea bani pentru continuarea lucrărilor. În graba de a finaliza lucrările într-un termen cat mai scurt, după cum a promis afaceristul la vizita sa din septembrie la Faraoanele, constructorul a „sărit” etape importante ale lucrărilor. Astfel, acoperişul a rămas acelaşi, deşi acesta trebuia refăcut în totalitate. „Nu coincidea proiectul cu ce au făcut muncitorii. Acoperişul trebuia dat jos şi turnată o şarpantă nouă, iar acest lucru nu s-a realizat. Am chemat proiectantul şi am convenit împreună ca acesta să fie consolidat”, ne-a declarat directorul şcolii, Mihaela Partenie. Potrivit acesteia, muncitorii lucrau ieri la consolidarea acoperişului, sub atenta supraveghere a proiectantului, urmand ca după finalizare constructorul să întocmească o situaţie de lucrări pe care o va trimite lui Gigi Becali pentru decontare. Chiar şi aşa, elevii Şcolii Faraoanele nu vor intra în şcoala nouă anul acesta şcolar şi nu se ştie dacă o vor face nici anul următor, pentru că mai este mult de lucru. „Sălile arată bine, s-a pus parchet, a fost adus şi mobilier, dar trebuie dăramate sobele şi achiziţionată centrală. Sobele sunt foarte vechi şi nu pot fi folosite pentru că nu prezintă siguranţă pentru elevi, putandu-se prăbuşi în orice moment”, ne-a mai declarat directoarea Şcolii Faraoanele. Clădirea în care sunt proiectate toaletele se află „la roşu”, iar şcoala nu are scări, ceea ce ar face imposibilă desfăşurarea orelor în acest local. De altfel, Gigi Becali a anunţat de la început că nu finanţează decat lucrările la clădirea principală, fără extinderi. “Am ridicat toaletele şi o altă sală de clasă dar pe banii mei, pentru că nu puteam să punem acoperişul altfel. Le las la roşu, nu mai fac nimic în plus la ele”, ne-a declarat în urmă cu o lună Sorin Gîrboiu, administratorul firmei SC ESG-Construct SRL Focşani. Acesta a apreciat că ar mai fi nevoie de încă măcar 100 mii euro pentru a finaliza şcoala cu tot cu extinderi.
În audienţă la MECTS
În paralel cu constructorul, autorităţile locale încearcă să obţină fonduri de la Ministerul Educaţiei pentru ca şcoala să îşi poată primii elevii în toamna lui 2013, cerand o audienţă la mai marii învăţămantului romanesc în prima lună a anului viitor. La Faraoanele învaţă 200 de copii înghesuiţi în grădiniţă după ce şcoala a intrat în reabilitare în urmă cu trei ani, imobilul fiind vechi de 80 de ani. Investiţia Ministerului Educaţiei de la Faraoanele, care cuprinde două corpuri de clădire, plus un teren de sport, a fost evaluată la 2,1 milioane de lei. Pană la această dată s-au alocat doar 400.000 de lei, iar pentru o parte din lucrări constructorul, ESG Construct SRL Focşani, firmă administrată de Sorin Gîrboiu, a lucrat pe datorie. Acestuia, omul de afaceri Gigi Becali i-a lăsat, după o vizită în luna septembrie a acestui an, 10 mii de euro, iar alţi 20 de mii de euro au fost lăsaţi unui nepot şi preotului satului, singurii în care Becali a declarat că are încredere. Banii oferiţi de Becali s-au dovedit insuficienţi şi se spera într-un nou ajutor de la acesta, care însă nu a mai venit, în ciuda deciziei lui Sorin Gîrboiu de a intra în PNG, devenind chiar preşedintele organizaţiei Focşani a acestui partid. Şcoala Faraoanele este doar una dintre cele 40 de unităţi de învăţămant vrancene transformate în şantiere de MECTS în urmă cu ani buni şi abandonate ulterior după ce nu s-a mai alocat niciun leu. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.