Educație

Negustorul Ştefan Bărbulescu văzut prin ochii Tiţei Pavelescu

Sorin Tudose
16 dec 2012 2596 vizualizări
Ştefan Bărbulescu, unul din vechii negustori ai Focşaniului ante şi interbelic

Tiţa Pavelescu, probabil cea mai cunoscută figură feminină a Focşaniului primei jumătăţi de secol XX, proprietara ziarului naţionalist “Sentinela” îi dedică pe 11 noiembrie 1934 un articol marelui negustor Ştefan Bărculescu. Intitulat “Floarea negustorilor noştri!” succintul articol este laudativ pe bună dreptate la adresa lui Bărbulescu, dar şi profund antisemit, Tiţa Pavelescu fiind cunoscută ca fiind cea mai mare antisemită din Focşani. “Oraşul nostru numără pe Strada Mare a Unirii peste 500 de prăvălii. Dintre acestea se zăresc, ici colea 10-12 firme creştine, în fruntea cărora străluce falnica firmă Ştefan Bărbulescu.

Ştefan Bărbulescu, figură marcantă a comerţului focşănean de altădată

Domnul Ştefan Bărbulescu, comerciant, mare proprietar, v. Preşedintele Camerei de Comerciu şi Industrie, e un valoros om de bine, un credincios enoriaş şi cunoscător al tuturor intereselor comerciale şi sociale. În calitate de membru în consiliul comunal, unde mulţi ani a figurat, ca un părinte bun a ocrotit interesele concetăţenilor săi. Văzand, în mijlocul oraşului, Biserica cu patronul Sf. Dumitru, căzută în cea mai ruşinoasă ruină, cu banii săi, ajutat şi de mult regretatul comerciant Dumitru Rădulescu, au împrejmuit-o, reparat-o, p’afară şi văruit-o. Iar acum ş-a format un comitet, din fruntaşii oraşului şi lucrează pentru restaurare şi înăuntru. Cine zice Ştefan Bărbulescu zice cinstea personificată, zice hărnicie, modestie şi bunătate”, scria Tiţa Pavelescu la începtul anilor 1930. “Din puzderia de jidovi, ce a îmbacsit oraşul Focşani, strălucesc prin cinste şi corectitudine cei caţiva romani pe care nu i-au putut dobora puhoiul de lăcuste semitice, graţie îndarjeniei şi solidarităţii lor”, îşi încheie coana Tiţa articolul. Ţinem să precizăm că ne delimităm de ultimul paragraf, dar în virtutea prezentării istoriei neromanţate am prezentat articolul integral. De altfel, respectul Tiţei Pavelescu pentru Ştefan Bărbulescu nu poate fi pus la îndoială. Despre negustorii Focşaniului de altădată nu vom mai citi decat în cărţi, dar momentan aşteptăm să apară astfel de lucrări. Pană în prezent pitoreasca lume a negoţului focşănean nu a fost valorificată la justa ei valoare. (Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
schimbu3, acum 4120 zile, 6 ore, 8 minute, 16 secunde
Unul dintre cele cateva lucruri pe care le admir la concetatenii mei vranceni este toleranta interetnica, ar fi bine sa ne delimitam cu totii de derapajele interbelice pe tema asta.
Marinel, acum 4120 zile, 7 ore, 18 minute, 42 secunde
Cam riscant Sorine!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.