Educație

Centenarul Revistei Noastre, sărbătorit cu fast

Sorin Tudose
13 dec 2012 1846 vizualizări
100 de ani au trecut de cand profesorul Dimitrie Papadopol a înfiinţat Revista Noastră. La aniversare a fost lansată “Revista Revistei Noastre”, dar şi un dvd-ul cu toate publicaţiile CNU

Sărbătoare mare, ieri la Colegiul Naţional “Unirea” din Focşani. Revista Noastră, publicaţia liceului, a împlinit 100 de ani de la prima apariţie, ocazie cu care s-a organizat un eveniment pe măsură, dedicat în principal presei şcolare. Într-o sală de festivităţi arhiplină Cornel Noană, directorul instituţiei, le-a vorbit uniriştilor şi tuturor invitaţilor despre importanţa publicaţiei la care scriu atat liceenii cat şi profesorii. Participanţii au vizionat un documentar legat de istoria oraşului care invariabil a dus către înfiinţarea liceului Unirea, construirea unui local propriu şi apariţia în 1912 a revistei “Revista Noastră”, una dintre cele mai vechi şi mai bune din Romania. Ulterior a fost lansată antologia “Revista Revistei Noastre”, dar şi dvd-ul multimedia ce cuprinde toate publicaţiile CNU.

“Apăsător sentimentul că faci parte dintr-o familie de mare tradiţie pe care trebuie să ţi-o asumi, să o gestionezi cu mare grijă şi, cateodată, să încerci să mai scrii cate un rand în necuprinsa existenţă. Nu poţi vorbi sau scrie despre Liceul Unirea fără să conştientizezi că te referi la o Elită şi faptul că vorbesc din interiorul «Cetăţii» îmi dă dreptul la puţină lipsă de modestie şi mă scuteşte de argumentări inutile. (…) Au fost momente în istoria Liceului Unirea cand Revista Noastră a fost singura care a ţinut standardele culturale la nivelul tradiţiei căci, atat de adanci au fost rădăcinile, încat nu au putut fi doborate niciodată. Dacă Liceul Unirea este domeniul regal al spiritualităţii vrancene, atunci Revista Noastră este «Bijuteria Coroanei»!”, scrie în prefaţa antologiei Cornel Noană. Printre invitaţii speciali ai colegiului s-au aflat criticul literar Mircea Dinutz şi profesorul universitar Ioan Panzaru de la Universitatea Bucureşti. Pe parcursul zilei de ieri au avut loc mai multe ateliere de lucru, în vreme ce seara s-a încheiat cu un spectacol oferit de unirişti cu ocazia Crăciunului. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.