Educație

Jumătate de miliard de lei, datoriile pentru naveta profesorilor

Ziarul de Vrancea
9 dec 2012 1210 vizualizări
Cadrele didactice ameninţă primăriile cu judecata dacă nu-şi primesc restanţele pană la sfarşitul anului

Mai bine de jumătate de miliard de lei, respectiv 543.409 lei, au de recuperat cadrele didactice în contul decontării navetei pană la finele acestui an. Există primării care nu au mai decontat naveta dascălilor chiar şi de trei ani. Potrivit Sindicatului Liber din Învăţămant Vrancea, comunele cu cele mai vechi restanţe sunt Slobozia Bradului – 50.500 lei, Homocea – 46.000 lei, Mera – 48.350 lei. Alte primării cu restanţe însemnate sunt Andreiaşu – 30.000 lei, Tănăsoaia – 24.546 lei, Vînători – 22.000 lei, Odobeşti – 40.000 lei , Panciu – 24.000 lei, iar lista poate continua. Potrivit SLI, 47 din cele 117 unităţi  de învăţămant cu personalitate juridică au restanţe la plata navetei, iar 13 au restanţe mai mari de 10 mii lei. Sumele diferă însă în funcţie de numărul cadrelor didactice navetiste. Dacă unele primării rurale erau cu state vechi în neachitarea datoriilor către profesori, noutatea acestui an o reprezintă primăriile de oraşe. Astfel, la Odobeşti nu s-a plătit naveta profesorilor de la cele două licee, Teoretic şi Agricol, iar la Panciu primăria a “uitat” de dascălii de la Liceul Tehnologic.

Nici Primăria Focşani nu a dat dovadă de seriozitate, navetiştii de la Liceul Pedagogic, Palatul Copiilor, Grădiniţa 15 şi Şcoala 3 nu şi-au primit banii. “Situaţia întocmită de noi pe baza a ceea ce am primit de la colegii din şcoli, am transmis-o Direcţiei de Finanţe şi Consiliului Judeţean, avand promisiuni că se va rezolva. Totuşi, dacă pană la finele anului bugetar nu se vor achita aceste restanţe, vom deschide acţiuni în instanţă. Nu-mi doresc să ajungem la proces, dar trebuie pentru că nu se poate altfel”, ne-a declarat liderul SLI, Emil Tudor.

Sindicatele au cerut ca noua Lege a Educaţiei să prevadă expres ca finanţarea învăţămantului preuniversitar să se facă integral de la bugetul de stat (inclusiv decontarea navetei), autorităţile locale avand în sarcină doar cheltuieli de întreţinere a şcolilor, reparaţii şi combustibili. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Prof., acum 4152 zile, 15 ore, 45 minute, 50 secunde
Pentru Bules, nume predestinat... La cum scrii, sigur o sa ajungi şef...Imi amintesc, ca te treceam clasa in fiecare an, din mila. Mucii iti curgeau in barbă şi te ştergeai cu mâneca la citeste integral
Bules, acum 4152 zile, 20 ore, 10 minute, 12 secunde
ba profilor ce ma-i doriti m-ai c-a mam saturat d-e voi v ca o s-a ajung sefu vostru si o sa v-a bag carten cap
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.