Educație

Sfântul Gheorghe de la Cernica

Valentin Muscă
2 dec 2012 1226 vizualizări
Ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, Cuviosul Gheorghe de la Cernica este autorul renaşterii vieţii monahale în mănăstirile din jurul Bucureştilor şi duhovnicul care a translat în obştile monahale din Ţara Românească, stilul şi spiritul monahismului vasiliano-paisian.

Ne aflam în plin secol XVIII, Moldova şi Muntenia erau conduse de greci din Fanar, Biserica dirijată de mitropoliţi greci, din care unii nici nu ştiau limba norodului, iar mănăstirile închinate, transformate de egumenii greci în societăţi comerciale, pe care le conduceau ca pe o afacere, singurul scop fiind profitul la început de an, când se arenda moşia mănăstirii. În acest context de secularizare a vieţii monahale, de decădere spirituală a credincioşilor şi de grecizare a limbii şi culturii române, apare din Transilvania acest tânăr dornic de viaţă spirituală şi înzestrat cu putere de muncă şi multă răbdare. După un sejur în slujba mitropolitului Munteniei, în găsim pe la 1750 la Muntele Athos unde are loc întâlnirea providenţială cu Paisie Velicicovschi. Când Paisie se retrage în Ţările Române, Gheorghe îl însoţeşte, trăind o perioadă la Mănăstirea Vărzăreşti, ca în cele din urmă să accepte rugămintea Mitropolitului Ţării Româneşti, de a se instala la Mănăstirea Cernica. După cum maestrul său spiritual Paisie transformase Neamţul într-un laborator duhovnicesc, Gheorghe a reuşit în câţiva ani să facă din Cernica o adevărată insulă de duhovnicie, care a făcut posibilă renaşterea întregii vieţii monahale din jurul Bucureştilor. Cinstit încă din timpul vieţii, Gheorghe de la Cernica a fost trecut în rândul sfinţilor în 2005. Mormântul său se află la Mănăstirea Cernica şi este un important loc de pelerinaj. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.