Educație

Goana după Moş Crăciun

Ziarul de Vrancea
2 dec 2012 2354 vizualizări
Grădiniţele şi şcolile generale nu concept serbarea de Crăciun fără Moş Crăciun u cea mai ieftină variantă constă în apelarea la serviciile unui părinte, dar există şi varianta închirierii unui Moş

Odată cu intrarea în luna cadourilor, a început goana nu doar după rochia perfectă pentru Revelion sau cadourile de Crăciun, ci chiar după… Moş Crăciun. Închirierea unui Moş Crăciun care să satisfacă de cele mai multe ori exigenţele părinţilor nu este una chiar uşoară, mai ales că în Focşani nu există o firmă specializată în acest sens aşa cum se găseşte în Bucureşti sau în alte oraşe din ţară. Primele care caută un Moş Crăciun cat mai aproape de cel…  autentic sunt educatoarele şi învăţătoarele, mai ales că se apropie serbările programate în ultima săptămană de şcoală, iar un astfel de eveniment fără Moş Crăciun nu are farmec. Cea mai la îndemană variantă este apelarea la un părinte care, deşi nu întotdeauna dă dovadă de valenţe actoriceşti, este pe placul celor mai mulţi fiind cea mai ieftină. Costumele de Moş Crăciun sunt accesibile ca preţ, putand fi achiziţionate  din market cu 25-40 lei, iar destui părinţi au deja în garderoba proprie o astfel de costumaţie. Varianta aceasta este cea mai răspandită în oraşul nostru, părinţii suportand doar costul cadoului pe care urmează să îl primească de la Moşul copilul său în cadrul serbării şcolare. “De regulă, doamnele învăţătoare şi diriginţii se descurcă cum pot, dar au fost şi situaţii cand a fost închiriat Moş Crăciun”, ne-a declarat directorul Şcolii “Ştefan cel Mare” Focşani, Maria Ariton.


Actorii prestează astfel de servicii doar în particular


Pentru clasele sau grupele de grădiniţă care nu sunt atat de norocoase, există varianta închirierii unui Moş Crăciun. Cum în Focşani nu există firme specializate, un Mos Crăciun “autentic” nu poate fi decat un actor. Teatrul Municipal nu are astfel de servicii, actorii îmbrăcand haine roş-albe doar în particular. “Nu există astfel de servicii la Teatru. Ce fac actorii în particular este treaba lor”, ne-a declarat directorul Teatrului Municipal, Sorin Francu. Deloc de neglijat este şi faptul că numărul actorilor focşăneni s-a împuţinat serios în ultimele luni, cel mai cunoscut dintre aceştia care prefera să îmbrace costumul roş-alb alegand să plece peste hotare. Închirierea însă se poate face şi fără ca prestatorul de servicii să fie actor cu acte în regulă. Descoperind adevărate veleităţi în ale actoriei şi profitand de faptul că în oraşul nostru este mare căutare de Moşi Crăciuni în decembrie, unii tătici, cu ocupaţii diverse, s-au gandit că pot face ceva bani şi îşi pun serviciul în slujba… comunităţii de elevi. Dar contra-cost, prestaţia de 30 minute avand un tarif în jurul a 100-150 lei. “Anul trecut a fost un actor, dar tot timpul s-a grăbit pentru că avea şi alte angajamente. Anul acesta am dori pe cineva care să nu mai fie pe fugă”, ne-a declarat o educatoare de grupă mijlocie de la una din grădiniţele din Focşani.


Site-uri dedicate închirierii Crăciuniţelor


Există persoane care au “mirosit” posibilitatea de a face bani dintr-o astfel de distracţie şi şi-au lansat site-uri destinate serviciilor  de Crăciun. Astfel, pe langă Moş Crăciun se poate închiria chiar întreaga sa familie! Costurile sunt pe măsură: pentru o oră în compania familiei Crăciun (Moş Crăciun, Crăciuniţa şi un Elf) preţul este de 600 lei, dar cu o condiţie, şi anume ca numărul de copii să nu depăşească 30. De asemenea, şi Moş Crăciun este la alegere: cu barbă artificială - 150 lei/30 minute sau cu barbă naturală - 200 lei/30 minute. Crăciuniţe, elfi, oameni de zăpadă sau chiar brazi vii pot fi închiriaţi atat de grădiniţe, şcoli cat şi de companii la preţul de 150 lei de persoană pentru 30 minute şi 200 lei de persoană pentru 45 minute. Chiar dacă unii consideră sumele mari, mulţi părinţi sunt dispuşi să le plătească fiind de părere că nimic nu e prea scump pentru fericirea propriilor copii. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.