Educație

In memoriam Arsenie Boca

Valentin Muscă
28 nov 2012 1958 vizualizări
Într-o zi de 28 noiembrie, în ajunul loviturii de stat din 1989, după ce ierarhii tuturor Bisericilor din România aplaudaseră la unison realegerea dictatorului, se stingea din viaţă ignorat de Biserică, dar supravegheat de Securitate, unul din cele mai mari spirite ale monahismului românesc, ieromonahul Arsenie Boca, duhovnic şi pictor desăvârşit

Format în atmosfera cosmopolită a Sibiului şi în efervescenţa intelectuală a Bucureştiului interbelic, la umbra marilor profesori care au marcat viaţa universitară românească din anii 30, Arsenie Boca a ales viaţa monahală pentru a-şi trăi căutările şi desăvârşi spiritul. Ca orice monah din acea epocă petrece o perioadă la Muntele Athos şi din 1939 intră în obştea Mănăstirii Sâmbăta de Sus - aşezare monahală ridicată de Brâncoevanu şi distrusă cu tunurile de Generalul austriac Bukow - pe care o transformă într-o redută de spiritualitate în faţa urgiei care urma să vină de la Răsărit. Arestat şi închis periodic între 1945-1962 pentru atitudinea sa anticomunistă, pentru susţinerea luptătorilor din munţi şi pentru sprijinul duhovnicesc acordat creştinilor, Arsenie Boca a fost umilit şi de ierarhii Bisericii, care-l tratau cu dispreţ, iar după eliberare l-au angajat ca pictor bisericesc pe treapta cea mai de jos, deşi picturile sale sunt opere de artă, iar biserica din Drăgănescu este o adevărată capodoperă. Ar fi putut picta marile biserici ale capitalei, dar ca şi astăzi, marile biserici sunt apanajul unui cerc îngust, în care se intră numai cu relaţii la Episcopie şi la Patriarhie. Arsenie Boca era un fost deţinut politic, iar noua conducere a Bisericii vieţuia mână în mână cu belferii Departamentului Cultelor, şi-l considera pe părintele Arsenie un fel de paria. A fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, unde mormântul său este, astăzi, locul unuia din cele mai mari pelerinaje din România. Să ne amintim figura luminoasă a acestui sfânt din zilele noastre, să-i citim scrierile, iar în  nebuna «lună a cadourilor» să oferim celor dragi o carte cu gândurile Părintelui Arsenie ! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
teodor, acum 4159 zile, 22 ore, 19 minute, 13 secunde
adevarat graiesti , am fost la moarmantul Parintelui Arsenie , totul este mirific , dar in aceasta lume a Oprisanilor , Iliescilor etc cine are timp si de marile valori ale sufletelor ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.