Educație

Doar 7 posturi deblocate în învăţămant din cele 200 solicitate

Ziarul de Vrancea
28 nov 2012 1823 vizualizări
Unul dintre posturile deblocate va fi, cel mai probabil, de laborant la Colegiul Cuza

Inspectoratul Şcolar a primit ieri o adresă de la Ministerul Educaţiei prin care era anunţat că ministrul Ecaterina Andronescu a semnat deblocarea a şapte posturi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar pentru judeţul Vrancea. Numărul este infim pe langă nevoia de personal de la nivelul şcolilor. Potrivit unei situaţii realizată de IŞJ, în unităţile vrancene au fost blocate în ultimii trei ani 195 de posturi, personal nedidactic şi didactic auxiliar. Cele mai multe dintre acestea -  123 - sunt posturi de îngrijitoare, dar sunt destule şi cele de paznic. În lipsa acestora, şcolile au apelat la părinţi pentru a contribui financiar pentru plata firmelor de pază, a unor îngrijitoare sau chiar a unui laborant, cum este cazul Colegiului Naţional Cuza. În acest ultim caz pentru părinţi s-a stabilit o sumă de 120 lei pentru fondul şcolii, bani din care este plătit un laborant cu jumătate de normă. Liceul a avut un astfel de post, însă acesta a fost blocat după pensionarea persoanei  care l-a ocupatitularului.

Oficialii IŞJ spun că vor analiza zilele următoare cu atenţie cazurile urgente pentru a decide unde se vor face angajări. Unul dintre posturile deblocate va fi de laborant la Colegiul Naţional Cuza, după cum dădea asigurări zilele trecute inspectorul general Vasilica Zaharia. „Nu sunt de acord cu plata laborantului din banii părinţilor, dar nici fără acesta ora nu se poate desfăşura corespunzător. Orele la disciplinele acestea : fizică, chimie, biologie, şi aşa sunt puţine în programa şcolară, iar profesorul nu îşi mai poate permite să piardă timp pentru pregătirea materialelor didactice necesare parcurgerii corespunzătoare a materiei. Este nevoie de laborant”, ne-a declarat Vasilica Zaharia.

La nivelul întregii ţări MECTS a decis deblocarea a 400 de posturi. „Am deblocat posturi unice fără de care activitatea nu mai putea să meargă - posturi de fochişti, bucătari la grădiniţe, etc”, a spus ministrul, potrivit căruia posturile au fost repartizate în funcţie de nevoile fiecărui judeţ şi de dimensiunea acestuia. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.