Educație

Caz unic în Vrancea: Salariul laborantului de la Cuza, plătit de părinţi!

Ziarul de Vrancea
25 nov 2012 2946 vizualizări
Pentru ca lecţiile de fizică, chimie şi biologie să fie cat mai eficiente, părinţii copiilor plătesc laborantul la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”.Tot părinţii plătesc şi paznicul, dar au asigurat şi salariul bibliotecarei în anul şcolar trecut, prin intermediul asociaţiei părinţilor.Sefa Inspectoratului Şcolar Vrancea promite să deblocheze postul de laborant de la Cuza

Blocarea posturilor în învăţămant a avut urmări neaşteptate în unele şcoli din judeţul nostru. Deşi reducerea s-a operat la personalul didactic auxiliar, de suferit au avut elevii. În timp ce unii directori s-au descurcat  cum au putut, prin detaşarea de pe un post pe altul, alţii au recurs la ajutorul părinţilor. Este şi cazul Colegiului Naţional “Al. I. Cuza” din Focşani care a rămas fără laborant după pensionarea celui care ocupa acest post. Din dorinţa a face orele cat mai atrăgătoare pentru elevi, conducerea colegiului nu a dorit să renunţe la post şi a decis să facă apel la buzunarul părinţilor. Astfel, s-a hotărat, de comun acord cu Asociaţia “Cuziştii Implicaţi”, administrată de părinţii elevilor, ca aceasta din urmă să suporte plata unui laborant cu jumătate de normă. “Conducerea colegiului ne-a rugat să ajutăm, hotărarea luandu-se împreună cu comitetul de părinţi. Aşa că de anul şcolar trecut asociaţia plăteşte laborantul, dar numai pe perioada desfăşurării cursurilor. Nu există o sumă anume, ci fiecare părinte contribuie după cum poate. Mai sunt şi donaţii, sponsorizări, precum şi cei 2% din impozit pe care noi îi direcţionăm către asociaţie”, ne-a declarat Aurelia Modreanu, preşedintele asociaţiei părinţilor elevilor CNC. Tot asociaţia mai suportă şi plata pazei şcolii, iar anul trecut a plătit, în perioada septembrie 2011 – ianuarie 2012, şi salariul unui bibliotecar. Sumele colectate de asociaţie de la părinţi reprezintă valori importante din bugetul oricărei familii de rand. Numai anul acesta, pe langă aşa-numitul fond al clasei, părinţii au fost nevoiţi să contribuie şi la fondul şcolii cu 120 de lei. Oficial, fondul şcolii a fost interzis prin legea Educaţiei.


Primul post deblocat va fi la Cuza, promite şefa IŞJ


Conducerea Inspectoratului Şcolar Vrancea cunoaşte situaţia de la Colegiul Cuza, inspectorul general Vasilica Zaharia declarand că în curand situaţia se va rezolva. “Primul post deblocat va fi la Colegiul Cuza”, promite inspectorul şcolar general. Alţi oficiali şcolari cred că la Cuza s-ar fi putut găsi alte variante permise de Codul Muncii, cum ar fi angajarea pe perioadă determinată sau detaşarea de pe un alt post. Încadrat în categoria personalului didactic auxiliar, laborantul are în gestiune laboratoarele, în cazul Colegiului Cuza - de fizică, chimie şi biologie, şi ajută profesorul de specialitate să-şi desfăşoare orele în condiţii cat mai atrăgătoare pentru elevi. “Cam 80% dintre licee au laborant, iar dintre şcolile generale sunt numai cateva. În lipsa unui laborant profesorii se descurcă cum pot. Materialele didactice sunt ţinute de administrator care le depozitează, de cele mai multe ori, într-o magazie”, ne-a declarat profesorul Ion Ionaşcu, inspector de fizică. Şefa IŞJ, Vasilica Zaharia, spune că nu a mai auzit de un alt caz asemănător în judeţ. O situaţie realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean arată că 195 de posturi sunt blocate în unităţile de învăţămant vrancene, fiind vorba de personal nedidactic şi didactic auxiliar. 123 dintre posturile blocate sunt de îngrijitoare, numeroase fiind şi cele de paznic. În unele cazuri au fost blocate şi posturile de secretare, bibliotecare sau laborant, cum este cazul întalnit la Colegiul Cuza. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
parintele platitor, acum 4161 zile, 23 ore, 56 minute, 25 secunde
Si la gradinita nr. 4 din Focsani s-a platit o ingrijitoare, tot din banii parintilor......si cate alte exemple or mai fi si nu stim noi....
john, acum 4162 zile, 8 ore, 20 minute, 26 secunde
Daca la Cuza este asa nu vreau sa ma gandesc cum este prin alte localitati ale Provinciei Europene Vrancea.Bine ca sunt bani de festivaluri ( sau poate festivale.....?).
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.