Educație

Florinel Agafiţei, “Vila Tandresse”

Valentin Muscă
25 nov 2012 2530 vizualizări
Indianistul Florinel Agafiţei ne invită într-o călătorie iniţiatică.

Lipsit de bibliotecile ilustrului său magistru Mircea Eliade, cercetătorul vrâncean încearcă să compenseze minusurile unui destin trăit într-un oraş mort din punct de vedere intelectual printr-o muncă benedictină, încercând să exploreze lumi şi universuri dintr-o altă dimensiune. Balansând între Eliade şi Ioan-Petru Culianu, uneori cu accente de Umberto Ecco, Florinel Agafiţei scrie în Focşani o proză care ne dă impresia că îşi petrece timpul între ashram-uri himalayene şi Biblioteci din Paris sau Chicago. Nu ţi-ai putea imagina cele mai recente proze „Curierul” (Focşani, 2011) şi „Vila Tandresse” (Focşani, 2012) a fi operele unui scriitor care face naveta cu microbuzul la şcoala din Goleşti, în timp ce o liotă de profesori cu cv îndoielnic tronează şefi de catedre prin Colegiile şi Liceele din Focşani. Şi totuşi, aşa cum Radu Tudoran a descris în romanul „Toate pânzele sus!”̀ fabuloasa aventură a corăbiei „Penelopa”, deşi nu fusese niciodată pe mare, Florinel Agafiţei reuşeşte să elaboreze o literatură într-un cadru deloc propice experienţelor iniţiatice sau evadărilor într-o altă dimensiune. „Vila Trandresse” nu este o carte de povestit, cu intrigă clasică, personaje principale, secundare, naraţiune etc şamd. Departe de acest şablon care dă sau nu valoare unei lucrări, în „Vila Tandresse” timpul are valoare proustiană, dar lumile se întrepătrund, încât la un moment dat experienţa extrasenzorială a personajului care-şi petrecea vara într-o cameră cu vedere la mare în „Vila Tandresse”, nr. 60 devine propria noastră experienţă, simţindu-ne deodată ascultându-l pe Moş Pavel şi ieşirea sa din lumea timpului mecanicii clasice. Nu ştim dacă Florinel Agafiţei a întâlnit-o pe Nerisa pescarului Pavel sau dacă este vorba până la urmă de o sirenă. Credem însă că „Vila Tandresse” este încă o treaptă spirituală în evoluţia interioară a scriitorului Florinel Agafiţei. Lucrarea nu este recomandată coconetului care cumpără cărţi la metru din colecţiile ziarelor „Adevărul” sau „Jurnalul Naţional”, pe care nu le citesc niciodată, ci a celor care doresc să facă un dar de suflet unor persoane dragi de Crăciun. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4167 zile, 12 ore, 31 minute, 45 secunde
Domnule FA, Sa ne traiti si cat mai multe aparitii! Domnule VRM, Va multumim ca sunteti alaturi de noi si ne tineti "in priza" cu noutatile culturale al judetului Vrancea! Cu respect.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.