Educație

Şcolile se închid pe dinăuntru pentru a ţine infractorii la distanţă

Ziarul de Vrancea
20 nov 2012 2112 vizualizări
Şcolile trebuie să fie păzite de personal specializat autorizat, iar părinţii au acces doar în timpul pauzelor dintre orele de curs, potrivit unei note trimise în teritoriu de Ministerul Educaţiei. Multe şcoli cer bani de la părinţi pentru a angaja firme de pază şi protecţie

Printr-o adresă înaintată Inspectoratului Şcolar Vrancea, oficialii Ministerului Educaţiei cer stabilirea unor proceduri clare privind accesul în unităţile de învăţămant. Procedurile se referă atat la elevi, personal didactic şi nedidactic al şcolii, cat şi la părinţi sau alte persoane care doresc să intre într-o unitate de învăţămant. Prin urmare, IŞJ a trimis adresa în şcoli, urmand ca acestea să stabilească „în funcţie de specificul fiecăreia, procedurile privind accesul în şcoli”, potrivit inspectorului şcolar general Vasilica Zaharia. Una dintre măsurile prevăzute în anexa notei MECTS, ce trebuie adoptată de fiecare unitate şcolară, se referă la asigurarea pazei şcolii. Astfel, „paza unităţilor de învăţămant preuniversitar se realizează cu personal specializat autorizat”, potrivit notei. Acest aspect este greu de pus în practică de unele şcoli care mai au încă angajaţi ce asigură paza doar pe timp de noapte, dar sunt şi şcoli care au apelat de ani buni la serviciile firmelor specializate de pază ce sunt plătite din buzunarul părinţilor, prin comitetele de părinţi.

Pază plătită de părinţi

Unul dintre liceele care a încheiat de curand contract cu o firmă specializată de pază este Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”. „Comitetul de Părinţi a încheiat contract cu o firmă spercializată în urmă cu o lună. Se apelează şi la astfel de servicii cand vezi că numărul angajaţilor este limitat şi nu mai faci faţă”, ne-a declarat directorul colegiului, Remus Paraschiv. Colegiul Naţional Cuza are contract de caţiva ani cu o firmă de pază, însă aceasta asigură securitatea elevilor din clădirea principală a şcolii. „Avem o firmă de pază care se ocupă de localul mare, însă va trebui să vedem ce facem la localul mic. Vom discuta acest aspect în Consiliul de Administraţie. Cand există un singur local, asigurarea pazei cu ajutorul Asociaţiei Părinţilor nu e o problemă, dar cand sunt două sau chiar trei localuri nu ştiu dacă şi asociaţia face faţă”, ne-a declarat directorul Colegiului Cuza, Marius Poll. Reprezentanţii MECTS transmit, prin intermediul aceleeaşi note, ca în cazul în care nu există personal de pază specializat, directorii pot apela la sprijinul autorităţilor administraţiei locale pentru a se lua măsuri privind „accesul controlat în unitatea de învăţămant, a protecţiei persoanelor şi a bunurilor”.

Părinţii au acces în şcoli numai în pauze

O altă măsură ce trebuie luată de către şcoli se referă la accesul părinţilor în unităţile de învăţămant. „Părinţii/tutorii legali instituiţi nu au acces în unităţile de învăţămant decat în pauze, cu excepţia cazurilor de forţă majoră”, se arată în nota MECTS. Aceştia vor fi legitimaţi la poartă şi vor primi un ecuson pe care trebuie să îl poarte pană la încheierea vizitei. Părinţii care nu respectă aceste reguli sunt invitaţi să părăsească şcoala şi există şi posibilitatea să se aleagă cu interdicţia de a mai călca în unitatea de învăţămant. Măsurile cerute de oficialii MECTS vin ca urmare a înregistrării mai multor incidente violente în şcolile din ţară. La nivelul judeţului Vrancea nu au fost cazuri de violenţă de la începutul acestui an şcolar, dar anul şcolar trecut au fost patru cazuri.

Potrivit unei situaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Vrancea sunt 535 de unităţi de învăţămant care au nevoie de pază, însă numărul celor care beneficiază de aceasta este de numai 89. Şcolile care au pază sunt în general în oraşe, în mediul rural siguranţa elevilor fiind lăsată pe seama autorităţilor locale. Situaţia centralizată a IŞJ arată că în prezent 33 de şcoli au pază proprie, 5 au încheiat contracte cu firme specializate, 3 au pază mixtă, iar 48 au sisteme video de supraveghere. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bilisor harneala, acum 4171 zile, 17 ore, 59 minute, 52 secunde
Bravo!Parintii afara,infractorii inauntru!Profesorii,mucles ba ca dau cu voi de pamant!rang,rang, rang, hei, hei, hopa dili da!Auuu,viata mea!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.