Educație

IŞJ vrea să afle caţi elevi reîntorşi din străinătate învaţă în judeţ

Ziarul de Vrancea
13 nov 2012 1331 vizualizări
Elevii care au învăţat într-o altă ţară se adaptează greu sistemului romanesc de învăţămant, motiv pentru care Ministerul Educaţiei a elaborat o serie de măsuri menite să ajute la reintegrarea acestora

Inspectoratul Şcolar Vrancea lucrează la o situaţie privind numărul elevilor remigranţi, urmand ca în şcolile în care aceştia învaţă să fie luate măsurile necesare pentru reintegrarea lor în sistemul romanesc de învăţămant. Se pare că în ultimii ani, recesiunea din Europa a determinat numeroase familii de romani, mai ales din Italia şi Spania, să revină în ţară, multe cu elevi de clase primare sau gimnaziale. Învăţaţi cu un altfel de sistem de învăţămant, copiii de varstă şcolară mică şi mijlocie se adaptează greu sistemului romanesc, fiind nevoie, în unele cazuri, de consiliere psihopedagogică. Potrivit unui studiu realizat în perioada ianuarie 2008 – mai 2012 de Asociaţia Alternative Sociale împreună cu Fondazione Alberto della Vita (Italia), Fondazione Iniziative e Studi sulla Multietnicia (Italia), Universitatea din Barcelona (Spania) şi Fundacion Instituto de Reinsercion Social (Spania), pe fondul recesiunii în România au revenit peste 21.000 de copii plecaţi în străinătate împreună cu familiile lor. Culegerea de date calitative prin focus grupuri (formate din copii şi părinţi reveniţi din Italia şi Spania) a demonstrat că, dintre aceştia, peste 6.000 de copii remigraţi la nivel naţional prezintă dificultăţi de readaptare ce riscă să le afecteze dezvoltarea. Ca urmare a acestui studiu, oficialii MECTS au în vedere elaborarea de strategii şi politici educaţionale urmate de o serie de măsuri concrete, care vizează stimularea procesului de rezilienţă, mai exact de a uşura adaptarea la şocul transferului în şcolile romaneşti.

Cursuri gratuite în şcoli pentru învăţatea limbii romane

Vinerea trecută, la Bucureşti, a fost organizată o dezbatere pe această temă la care a participat din partea Inspectoratului Şcolar Vrancea inspectorul pentru limba romană Silvia Chelariu. La întalnire, secretarul de stat Stelian Fedorca a prezentat un plan de măsuri ce urmează să fie adoptat la nivel naţional cu scopul reintegrării rapide şi eficiente a copiilor remigranţi în sistemul de învăţământ. Astfel, Inspectoratul Şcolar va desemna un inspector care va coordona la nivel judeţean înmatricularea elevilor reviniţi cu familiile în patrie şi care va monitoriza integrarea acestora.

De asemenea, fiecare şcoală trebuie să organizeze cursuri intensive gratuite pentru elevii reveniţi în ţară şi care nu stăpânesc bine limba romană, elevii remigranţi fiind încurajaţi să comunice cu foştii colegi /prieteni, prin reţele de socializare. Părinţii au un rol esenţial în sprijinirea elevilor, motiv pentru care aceştia vor fi consiliaţi pentru a acorda sprijin copiilor pentru obţinerea performanţei şcolare.

Planuri personalizate de remediere

Cadrele didactice de la clasele care au astfel de elevi vor urma cursuri de formare derulate la nivelul cercurilor metodice şi prin CCD, vor trebui să se informeze despre sistemele de învăţămant europene, în special a celor din ţările în care elevii au învăţat o perioada de timp, vor trebui să cuprindă în portofoliul profesorului propriul plan de măsuri remediale pentru a stabili progresul şcolar. De asemenea, se are în vedere elaborarea de materiale auxiliare destinate acestor elevi. Elevii reveniţi în ţară dintr-un alt sistem de învăţămant au posibilitatea de a participa la activităţi remediale şi la ore suplimentare de pregătire recuperatorie, dar şi la programe de consiliere psihopedagogică individualizată. „Toate aceste măsuri sunt complementare iniţiativei Ministerului Educaţiei şi a Institutului Limbii Române, din anul şcolar 2007-2008, de a lansa proiectul privind predarea cursului de „Limbă, cultură şi civilizaţie românească”  în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene. În prezent, această disciplină opţională este predată în şcoli din Italia, Spania, Belgia şi Olanda”, se arată într-un comunicat al IŞJ. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.