Educație

Casa de Cultura Adjud va purta numele lui Tudor Vornicu

Valentin Muscă
18 aug 2006 1579 vizualizări
Vrancenul Tudor Vornicu, unul dintre cei mai mari oameni de televiziune din Romania, si-ar putea lega numele de Casa de Cultura din Adjud.

Initiativa apartine directorului institutiei, profesorul Ion Catana. "Am inceput demersurile pentru ca institutia sa poarte numele omului de televiziune Tudor Vornicu. Sintem abia la inceput. Drumul este lung pentru ca sint multe etape de trecut, dar speram sa ajungem ca numele lui Tudor Vornicu sa figureze pe frontispiciul Casei de Cultura. Sigur, mai sint si alte propuneri din partea unor persoane din localitate, dar este personalitatea cea mai reprezentativa pentru municipiu. Stiu ca s-a incercat si la Ruginesti sa se dea numele lui Tudor Vornicu, asezamintului cultural din localitate", ne-a spus Ion Catana. Originar dintr-o familie care cobora din stramosi albanezi, Tudor Vornicu a reusit sa se impuna in anii 60 - 70 drept cel mai important om de televiziune din tara. Un ilustru necunoscut pe plan local, lui Tudor Vornicu nu i s-au inchinat nici lucrari comemorative, nici busturi idolatre, iar numele sau nici macar unei strazi. Demersul profesorului Ion Catana este doar la inceput si este nevoie ca societatea civila adjudeana sa-l sustina pentru ca ar avea de cistigat si Casa de Cultura si istoria tinuturilor de pe malurile Trotusului. Celelalte asezaminte culturale din judet si-au legat deja identitatea de nume importante ale Vrancei. Casa de Cultura din Focsani poarta numele actritei Leopoldina Balanuta, iar cea din Marasesti si l-a apropiat pe inconfundabilul Emanoil Petru . Si la Odobesti se pregateste acordarea unui nume. Personalizarea acestor institutii face ca istoria Vrancei sa fie adusa in actualitate si personalitati uitate sa revina de sub colbul trecutului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.