Educație

SLI Vrancea îşi propune negocierea la sange a contractului colectiv de muncă

Ziarul de Vrancea
6 nov 2012 1719 vizualizări
Zilele acestea a fost aprobat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţămant Preuniversitar. Urmează negocierea la nivel local

Sindicatele din învăţămantul vrancean doresc să negocieze mult mai bine decat la nivel naţional Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţămant Preuniversitar care a fost semnat zilele acestea. Contractul va fi discutat la nivel de judeţ, apoi la nivelul fiecărei unităţi de învăţămant. „Sper ca acest contract să fie negociat pe plan local mai bine decat la nivel naţional, fiecare judeţ avand particularităţile lui. Sper că va fi mai bine cu aproximativ 35% per ansamblu decat a fost pană acum”, ne-a declarat liderul Sindicatului Liber din Învăţămant Vrancea, Emil Tudor.

Aceasta mărturiseşte că, deşi şi-ar dori ca negocierea pe plan local să se realizeze cat mai repede, poate chiar săptămana viitoare, aceasta probabil va fi întarziată pană după alegerile din 9 decembrie. Pană la sfarşitul acestui an, cel mai probabil, contractul va fi semnat şi la nivel judeţean, apreciază inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea. „Sunt caţiva ani de cand nu s-a mai semnat un contract la nivel de ramură de învăţămant, dar foarte probabil pană la finele lui 2012 acesta va fi semnat la nivel judeţean. Ne vom întalni cu reprezentanţii sindicatelor în Comisia Paritară şi vom discuta punctele care sunt cu specific local, dacă acestea sunt, dar după ce vom studia documentul semnat la nivel naţional”, ne-a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia. 

O nouă lege a salarizării personalului din învăţămant

Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţămant Preuniversitar, care a fost semnat de minister cu federaţiile sindicale din domeniu, prevede ca MECTS să pregătească un nou proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţămant. MECTS se obligă, astfel, să elaboreze proiectul de lege pentru salarizarea cadrelor didactice pană la data de 31 martie 2013, împreună cu federaţiile sindicale, apoi acesta să fie înaintat Guvernului pană la 1 iunie 2013.

Contractul mai prevede ca MECTS să facă demersurile necesare pentru ca în viitoarea lege a salarizării să fie reglementate o serie de drepturi pentru personalul din învăţămant, precum acordarea unui salariu de bază mamei pentru fiecare naştere, acordarea unei indemnizaţii de minim trei salarii de bază pentru cei care se pensionează, precum şi acordarea unui ajutor financiar, echivalentul în lei a 100 euro, pentru personalul didactic calificat cu scopul achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale, manuale şcolare, reviste de specialitate şi auxiliare didactice. (Mihaela VLĂDESCU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 4184 zile, 18 ore, 23 minute, 51 secunde
Dupa alegeri s-ar putea ca noul guvern sa puna nelipsita "placa" "Nu sunt bani!" Odata ce s-au vazut "unsi" in functii pentru patru ani nu le mai pasa. Asa s-a intamplat citeste integral
un cadru didactic, acum 4185 zile, 9 ore, 54 minute, 23 secunde
Incepu campania?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.