Educație

Limba romană, predată la Oxford de o absolventă de la Cuza

Sorin Tudose
1 nov 2012 4006 vizualizări
“Mă aşteptam la o asemenea performanţă, era o capacitate intelectuală încă din liceu”, ne-a spus profesoara Cristina Gheorghiţă despre dr. Oana Uţă-Bărbulescu de la Universitatea Bucureşti

Focşaniul se mandreşte cu o nouă performanţă. O absolventă a Colegiului Naţional “Al. Ioan Cuza” va preda limba romană la Univeristatea Oxford din Marea Britanie. “Limba română va fi predată, în premieră, la Universitatea Oxford, în cadrul primului lectorat finanţat de statul român în Marea Britanie, peste 20 de studenţi înscriindu-se deja la cursurile care vor fi susţinute de dr. Oana Uţă-Bărbulescu de la Universitatea Bucureşti. Primul lectorat de limba romană, finanţat de către statul roman în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a fost deschis luni şi funcţionează în cadrul Facultăţii de Lingvistică, Filologie şi Fonetică a prestigioasei Universităţi Oxford. Lectoratul a fost înfiinţat în baza unui protocol de cooperare între Institutul Limbii Romane din Bucureşti şi Universitatea Oxford. Lectorul de limba romană, selectat prin concurs de către Universitatea Oxford, Oana Uţă-Bărbulescu, este doctor în litere şi specialist în lingvistică”, transmite agenţia de ştiri Mediafax. 

Focşaniul salută performanţa

Cristina Gheorghiţă, profesoară de limba romană la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu”, a fost colegă de clasă cu Oana Uţă - Bărbulescu în liceu şi spune că se aştepta la o asemenea performanţă. “Nu ştiam că a reuşit să obţină un asemenea post la Oxford, dar sincer vă spun că mă aşteptam. Oana e o capacitate intelectuală formidabilă şi a dovedit acest lucru încă din liceu, cand a devenit de mai multe ori olimpică. În 1997 am terminat împreună liceul Cuza şi ulterior am abosolvit Facultatea de Litere de la Bucureşti, secţia romană - latină. Ştiu că printre multe alte acţiuni la care a luat parte a elaborat manuale de limba latină pentru liceu. Mă bucur foarte mult pentru ea şi pentru această performanţă extraordinară care ne face cinste”, ne-a spus profesoara Cristina Gheorghiţă. Oana Uţă-Bărbulescu a avut-o ca profesoară de limbă romană pe Aurelia Nedelcu, cadru didactic care şi-a pus amprenta pe modul de dezvoltare a ei şi a multor alte profesoare devotate. Cinste Oanei Uţă-Bărbulescu şi tuturor cadrelor didactice care, în ciuda unui sistem plin de hibe şi neajunsuri, fac renume şcolii romaneşti! (S. TUDOSE)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.