Educație

Elevii din Jariştea s-au întâlnit cu trecutul comunei

Valentin Muscă
28 oct 2012 1437 vizualizări
A fost prezentat în format digital albumul ‹‹Ipostaze ale trecutului comunei Jariştea şi ale fostei comune Vărsătura››

Căminul Cultural din Jariştea a fost sâmbătă neîncăpător pentru podgorenii care au dorit să descopere lumea de ieri a localităţii lor. Elevii, învăţătorii şi profesorii au participat la o lecţie de istorie interactiveă în care au fost martori la derularea proiectului care se va finaliza prin editarea unui album al localităţii şi un set de cărţi poştale. ”Întrucât am avut şansa să descoperim un set de imagini din anii 1938-1942, care vor sta la baza albumului ‹‹Ipostaze ale trecutului comunei Jariştea şi ale fostei comune Vărsătura››, dorim să deschidem Zilele Comunei cu acest remember al Jariştei şi Vărsăturii de altădată, ca generaţia aflată pe băncile şcolii să afle trecutul acestor localităţi, oamenii care au contat în istorie, de exemplu numele unui învăţător ca Nicolae Cerchez, pe care l-a decorat însuşi ministrul Spiru Haret şi alte zeci de nume importante”, a spus în deschiderea evenimentului primarul Cătălin Toma. Cuvinte importante despre localitate au avut şi prefectul Cătălin Popescu şi deputatul Nini Săpunaru, cel din urmă sugerând ideea ca Zilele Comunei să devină un fel de sărbătoare a fiilor satului. Participantă la prezentarea fotografiilor albumului, prin interveneţii pertinente, a fost profesoara Maria Lupu, originară din Jariştea şi cunoscătoare a lumii satelor din podgorie. Albumul este al doilea volum dintr-o serie de trei lucrări despre Jariştea, din care a apărut în 2011 ”Buluc. Schitul din Athosul românesc al Vrancei”, iar în 2013 va apărea ”Scânteia. Schitul boierilor Stamatin”.

La sfârşit cei prezenţi au primit câte o carte poştală cu o imagine de la Ziua Eroilor din anul 1938, în care apar autorităţile fostei comune Vărsătura. În ouvertura evenimentului de la Căminul Cultural, la sala de lectură a Bibliotecii a fost prezentat romanul ”Raiul” (Ed. Terra, Focşani, 2012), al scriitoarei Janine Vadislav. (Valentin MUSCĂ)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.