Educație

FSLI are şase procese prin care cere bani pentru profesori

Ziarul de Vrancea
26 oct 2012 7705 vizualizări
Acordarea celui de-al 13-lea salariu pe anul 2010, proces caştigat zilele trecute, dar şi obţinerea de diverse majorări salariale şi sporuri din anii trecuţi sunt doar cateva dintre solicitările din instanţă ale sindicatelor. In plus, FSLI cere Ministerului Educaţiei ca dascălii cu 25 de ani vechime să lucreze mai puţin de 18 ore săptămanal şi să se pensioneze cu trei ani mai devreme, dar fără diminuarea pensiei

Nedecontarea navetei, cererea drepturilor băneşti în instanţă, solicitări privind modificarea Legii Educaţiei sunt doar cateva dintre aspectele discutate ieri în cadrul Consiliului Judeţean al Liderilor SLI Vrancea. Sindicaliştii din învăţămant au precizat ieri că avut discuţii cu primarii în vedrea decontării navetei, în unele comune fiind găsite soluţii, iar altele urmand să fie acţionate în instanţă. S-a discutat şi despre unele demersuri către FSLI, Ministerul Educaţiei şi Guvernul Romaniei pentru decontarea navetei personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Impulsionate de unele iniţiative cu rezultat favorabil, sindicatele din învăţămant insistă pe modificarea unor prevederi din Legea Educaţiei, precum şi pentru deblocarea posturilor nedidactice şi didactice. “Aşteptăm şi alte puncte de vedere de modificare a Legii Educaţiei şi a Legii Dialogului Social, pe care le vom înainta parlamentarilor de Vrancea, precum şi FSLI. Discuţii cu parlamentarii au mai fost. Consider că timpul ieşirilor în stradă a trecut şi că trebuie să ştim unii de alţii. Schimbările trebuie să vină din interior şi nu aşa cum vrea o anumită persoană”, a declarat liderul SLI Vrancea, Emil Tudor.

Acesta a anunţat că FSLI a transmis către MECTS dorinţa de a prevede în noua lege a Educaţiei ca dascălii cu 25 de ani vechime să beneficieze de diminuarea postului de la 18 ore la 16 ore, precum şi dreptul la pensionarea cu trei ani înainte de împlinirea varstei de drept, dar fără diminuarea pensiei. 

Şase procese în care este implicat SLI Vrancea

Unul dintre punctele sensibile discutate s-a referit la cererera în instanţă a unor drepturi băneşti, SLI Vrancea avand pe rol în prezent şase procese pe diverse legi, aproape toate legate de revendicări financiare. Astfel, unul dintre procesele caştigate zilele acestea se referă la acordarea celui de-al 13-lea salariu pe anul 2010, urmand ca în perioada următoare hotărarea instanţei să fie pusă în aplicare. Un alt proces cu termen de judecată zilele acestea, mai exact pe 31 octombrie 2012, se referă aplicarea Legii 315/2006 privind acordarea sumei de 100 euro pentru anul  2010, în contul achiziţiei de cărţi şi materiale didactice. Este vorba despre drepturile prevăzute de Legea nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activitatii didactice. În curs de judecare la Tribunalul Vrancea se află şi procesul pentru aplicarea Legii 221/2008 privind acordarea procentului de 33% majorare salarială (perioada 01.10.2008-31.12.2009) pentru membrii care au fost omişi sau care au aderat la SLI Vrancea în anul 2011. Dacă va fi caştigat acest proces, cadrele didactice vor intra în posesia a 7,3 salarii avute la data de 1 decembrie 2009, potrivit unui calcul prezentat de sindicalişti. Tot în curs de derulare se află procesul pentru aplicarea Legii 315/2006 privind acordarea diferenţei dintre 100 euro şi 130 lei pentru anul 2009 pentru membrii de sindicat care au fost omişi în primul proces sau care au aderat la S.L.I. în 2011. Sindicaliştii din învăţămantul vrancean au pierdut două procese care se referă la recuperarea sporului  de 15% pentru bibliotecari, conform Legii bibliotecilor nr. 334/2002, şi pentru aplicarea Legii nr. 330/2009 pentru acordarea procentului de 33% majorare salarială personalului didactic şi didactic auxiliar. „Vom face recurs în aceste două cazuri şi foarte probabil vom caştiga cel puţin într-unul dintre acestea”, au precizat liderii SLI. Liderii organizaţiilor sindicale din învăţămant au ridicat problema jurisprudenţei din domeniu, aşa încat instanţele vrancene să ţină seama de hotărarile judecătoreşti pronunţate în alte judeţe. „Ar trebui să existe o viziune unitară”, opinează cei din FSLI. (Mihaela VLĂDESCU) 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
sindicalist, acum 4190 zile, 19 ore, 38 minute, 33 secunde
De ce nu i-ati intrebat si pe cei de la FEN despre procesele lor? Ca doar se dau si acolo bani pentru reprezentare in instanta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.