Educație

Ziua regalităţii sărbătorită în Focşaniul lui 1938

Sorin Tudose
22 oct 2012 4226 vizualizări
Focşănenii se pot bucura de un nou instanteu deosebit cu o manifestare din Focşaniul interbelic care datează tocmai din 10 mai, 1938, ocazie cu care se celebra Ziua Regalităţii Romane

Pe fundal se distinge restaurantul “La Peştele de Aur” pe care ziarul nostru vi l-a prezentat recent, dar la valoarea fotografiei contribuie vechea stemă a oraşului prezentă pe mai mulţi stalpi ai scenei amplasată în fosta Piaţa Munteni şi personalităţile care apar în prim plan. Personajele identificate de noi sunt Ion Romanoaie (al treilea bărbat de jos), secretarul Primăriei şi un mare iubitor de Focşani, dar şi Tiţa Pavelescu (cea cu năframă albă), proprietara ziarului naţionalist Santinela. Imaginea a intrat în colecţia focsaniulvechi.ro chiar în perioada în care se organizează Festivalul Bachus, aşa zis internaţional parcă special pentru a mai arăta încă o dată, dacă mai era nevoie, diferenţele de bun gust între generaţiile de focşăneni. Între Focşaniul lui 1938 şi cel al lui 2012.

Dacă în zilele noastre stridenţa este nota generală a unei manifestări publice, în anii 1930 sobrietatea parcă era definită altfel. Sigur că un festival dedicat zeului vinului nu se poate compara cu sărbătoarea Regalităţii, dar e greu de închipuit că în urmă cu 7-8 decenii se înşirau în plin centrul oraşului corturi de rafie şi că atmosfera era înecată în fum de mititiei, mititei care nu-i aşa, se fac pe grătarele sfarainde. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.