Educație

Gălăţenii din Mircea-Vodă au aflat ce tradiţii de nuntă sunt în Vrancea

Ziarul de Vrancea
21 oct 2012 2487 vizualizări
La Şcoala Vintileasca s-ar putea înfiinţa un atelier de pictură tradiţională pe sticlă

Gălăţenii au aflat care sunt tradiţiile de nuntă ale vrancenilor din zona Vintileasca. Peţitul, logodna, gătitul bradului, dezgătitul miresei sau calea-ntoarsă sunt obiceiurile reînviate la Vintileasca pentru oaspeţii din comuna gălăţeană Mircea-Vodă. Cel mai mult a impresionat obiceiul intitulat „Calea-ntoarsă”, care este de fapt vizita  pe care proaspeţii căsătoriţi o fac în prima joi după nuntă la părinţii miresei în scopul de a stinge supărările ce s-ar fi putut ivi la nuntă şi a pune la cale ce e de făcut în viitorul apropiat pentru trăinicia şi pacea noului cămin. Întalnirea a făcut parte dintr-un proiect derulat de cele două comunităţi denumit „eCultură, eTradiţii-punte între generaţii” din cadrul „eCultura”, program finanţat prin Economia Bazată pe Cunoaştere accesat de Biblioteca Comunală Vintileasca, în parteneriat cu Biblioteca Şcolii „Regina Maria” din Vintileasca şi Biblioteca Comunală Mircea-Vodă din judeţul Brăila. Proiectul, care îşi derulează în această perioadă ultimele activităţi, sub coordonarea profesoarei Stana Georgescu, a cuprins şi o vizită la Muzeul Ţăranului Roman, sambătă, 20 octombrie, şi la Muzeul Satului din Bucureşti. Cei mai mulţi dintre cei 60 de beneficiari ai grupului ţintă au văzut pentru prima dată capitala ţării sau un muzeu, ceea ce a făcut ca vizita să fie un eveniment pentru toată lumea. „Tinerii au avut ocazia să afle ce însemnă satul arhaic cu elementele sale de etnografie, iar pentru cei vârstnici un moment de întoarcere în trecut, la frumuseţea şi pacea zilelor tinereţii”, ne-a transmis profesoara Stana Georgescu, coordonatoarea proiectului. Vizita a însemnat şi conturarea unui nou proiect pentru Şcoala Vintileasca. Artistul plastic Maria Constantinescu, le-a demonstrat vintilenilor ce înseamnă linia în pictura tradiţională pe sticlă, intenţionandu-se ca acesta să fie începutul unui proiect cultural care să se desfăşoare la Şcoala din Vintileasca şi la Parohia Motnău din comuna Dumitreşti. (Mihaela VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sandu, acum 4195 zile, 10 ore, 52 minute, 13 secunde
Felicitari Doamnei Georgescu si elevilor dumneaei, precum si satenilor participanti!!! Din pacate nu pot sa remarc lipsa din peisaj a noului primar si a noului director de scoala, se pare ca astfel de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.