Educație

Catolicii în sărbătoare: Ziua Naţională a Vaticanului

Valentin Muscă
21 oct 2012 2482 vizualizări
Astăzi este Ziua Naţională a Statului Vatican, cel mai mic stat european, în acelaşi timp şi centru al Bisericii romano-catolice.

Deopotrivă stat suveran, format din funcţionarii ecleziastici ai Bisericii şi sediul al Bisericii catolice, ambele conduse pe Papă şi cardinali. După ce a dominat Evul Mediu câteva secole, având o putere absolută asupra monarhilor, ca să supravieţuiască în perioada interbelică a fost creat acest stat artificial în inima Romei, ce a permis catolicismului să reziste, ba mai mult să-şi menţină dominaţia spirituală pe de o parte, şi politică pe de altă parte. Trebuie reţinut bine că Papa este conducătorul Bisericii romano-catolice, dar şi şeful Statului Vatican, iar Vaticanul are ca orice stat ambasade în majoritatea statelor lumii. Implicarea politică a Vaticanului în anumite state şi susţinerea anumitor regimuri totalitare este de notorietate, ca şi lupta fostului papă Ioan-Paul al II-lea împotriva comunismului. Bref, catolicii din toată lumea sunt astăzi în sărbătoare pentru că este Ziua Statului Vatican, adică a misteriosului aparat birocratic de la Roma, care conduce cea mai mare entitate religioasă din lumea creştină. Pentru cei care nu ştiu, şeful statului Vatican este actualul papă Benedict al XVI-lea şi ca orice stat theocratic, şeful Vaticanului este ales pe viaţă. Ce n-ar da şi şefii statului de pe la noi să fie aleşi pe viaţă…! La Mulţi Ani, Vatican !(Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.