Educație

Ce s-a ales de internatele liceelor din Focşani

Ziarul de Vrancea
12 oct 2012 2744 vizualizări
Abandonate de autorităţile şcolare, unele internate au devenit casă pentru familiile sărace, adăpost de noapte pentru muncitori sezonieri, sedii de firme şi instituţii publice, depozite şi locuri unde profesorii fac muşchi. Elevii care nu pot face naveta mai au puţine camere în aceste locaţii construite special pentru ei. Proiectul pentru realizarea unui campus şcolar la Focşani a murit din faşă. In încercarea de a valorifica ce se mai poate, unele internate au fost închiriate în întregime

Internatele şcolare din Focşani au fost lăsate de izbelişte. Construite în urmă cu zeci de ani, clădirile necesită reparaţii, iar costurile mari pe care le implică au determinat autorităţile locale să renunţe la a le mai întreţine. Atat autorităţile locale cat şi conducerile liceelor au sperat că se va pune în practică proiectului întocmit în anul 2009, pe vremea guvernării PDL, privind reabilitarea şi realizarea unui campus şcolar. Anii însă au trecut, iar finanţare nu s-a primit. Proiectul, care prevedea reabilitarea internatelor Colegiilor „Edmond Nicoalu” şi „Ion Mincu”, precum şi Liceului cu Program Sportiv, a rămas în aşteptare pană în anul 2013. Este însă greu de crezut că se va întampla vreo minune şi proiectul va primi finanţare. În aşteptarea banilor internatele au început să se degradeze.

La Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” internatul nu mai este funcţional. „A fost cuprins în proiectul cu acel campus şi din acest motiv nu s-a mai investit nimic. Îl mai închiriem unor muncitori sezonieri atunci cand sunt solicitări, dar atat”, ne-a declarat directorul Colegiului „Edmond Nicolau”, Gabriel Danielescu. Internatul Liceului cu Program Sportiv este folosit de elevi, dar numai parţial. „Avem 17 camere în care sunt cazaţi sportivi, atat cat s-a reuşit punerea la punct a camerelor cu fonduri proprii. Am mai putea renova dacă am avea cu ce. La parterul internatului am amenajat două laboratoare şi sunt cateva încăperi folosite ca depozit”, ne-a declarat directorul adjunct al liceului, Ionel Agrigoroaiei. La etajul superior au mai fost amenajate o sală de forţă şi una pentru tenis de masă destinate mişcării cadrelor didactice.

Casă la internat pentru trei familii evacuate

Colegiul „Ion Mincu” avea candva nu unul, ci trei internate pline cu elevi din judeţ care studiau la Focşani. Acum, doar unul mai este funcţional, şi acesta doar parţial. Celelalte două sunt în conservare. „Într-un singur internat avem 160 de elevi, iar la parter funcţionează Poliţia Comunitară. Într-o clădire la parter sunt cateva săli în care sunt depozitate diverse materiale, iar în altă clădire la parter sunt cazate trei familii, cazuri sociale, trimise de Consiliul Judeţean”, ne-a declarat directorul Colegiului „Ion Mincu”, Vasile Lupu. Familiile care locuiesc în internat plătesc chirie 150 de lei lunar, la care se adaugă facturile la utilităţi.

Oamenii s-au gospodărit şi şi-au montat boilere întrucat apa caldă lipsea, iar în hol şi-au improvizat o bucătărie. Una dintre familiile cazate aici are patru copii de varste diferite: 7, 10, 13 şi 15 ani, iar mama este angajată a liceului. „Suntem aici de 10 ani. Locuim şase persoane într-o cameră de cămin, dar ne-am obişnuit. Nu avem unde merge, aşa că ne-am gospodărit cum am putut. Noi suntem de fel din Pădureni, dar lucrăm în Focşani. Preferăm să locuim la internatul acesta pentru că există posibilitate pentru copii de a merge la şcoală. De la Pădureni copiii ar fi trebuit să facă naveta la Mărăşeşti şi le era greu, mai ales celor mici”, ne-a declarat una dintre angajatele liceului, care locuieşte în internat.

Profit de pe urma închirierii internatelor

Alte unităţi care au internate au preferat închirierea acestora în întregime. Astfel, a fost constituită o sursă importantă de venit, iar grija întreţinerii unei clădiri imense şi costisitoare aproape că a dispărut. În această situaţie este Grupul Şcolar „G.G. Longinescu” care a închiriat tot internatul. „Avem o firmă de tamplărie care a închiriat spaţii, precum şi Serviciul de Dezvoltare al Primăriei Focşani care ne plăteşte chirie”, a precizat directorul Grupului Şcolar „G. G. Longinescu”, Ştefan Moraru. Cu banii obţinuţi astfel s-au înlocuit în vara acestui an tamplăria şi parchetul la Grădiniţa 3 din municipiu, unitate care a devenit structură a Grupului Şcolar „G. G. Longinescu”. Şi Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” are închiriate camere din internat unor muncitori care lucrează la reabilitarea Şcolii „Ştefan cel Mare”. Internatul de aici este încă funcţional, fiind cazaţi, potrivit directorului Remus Paraschiv, 100 de elevi.

Internat la Vrancioaia

Condiţiile grele de navetă, mai ales în timpul iernii, determină părinţii şi din zona montană să recurgă la soluţia cazării elevilor la internat. Este cazul a circa 30 de elevi de gimnaziu din localităţile Ploştina şi Muncei care învaţă la Vrancioaia. „Anul trecut au fost 30 de copii care au fost cazaţi la internatul din Vrancioaia. Anul acesta am înţeles că ar fi deja 15 cereri din partea părinţilor care doresc să îşi cazeze copiii la internat. Acum încă mai este vreme bună, dar din noiembrie nu se mai poate face naveta, mai ales că elevii vin la şcoală chiar şi de la 8 km distanţă”, ne-a declarat inspectorul Lina Vlăsceanu, care a răspuns anul trecut de zona Vrancioaia. Şi aici însă ar fi nevoie de reabilitarea internatului şi se doreşte realizarea unui proiect în acest sens, fără să se ştie dacă şi de unde vor veni banii. Deocamdată singurul internat care a beneficiat de fonduri în ultimii ani este cel al Liceului „Emil Botta”din municipiul Adjud. Internate mai sunt la Dumitreşti şi la Reghiu, acesta din urmă fiind închis. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.