Educație

Cum au fost alungaţi evreii din Odobeşti după 1941

Valentin Muscă
11 oct 2012 2692 vizualizări
In 1941, Primăria Odobeşti a propus construirea unui ghettou în partea de nord a oraşului, iar pe terenurile confiscate de la evrei să amenajeze două cartiere pentru romii din ţigănie

“Zilele Culturii Odobeştene” aduc în faţa locuitorilor oraşului de sub Dealul Şarba pagini mai puţin cunoscute din istoria recentă. Pentru prima dată suferinţele prin care au trecut evreii din Odobeşti între 1938-1944 vor fi rememorate în cadrul unui simpozion care va debuta cu dezvelirea unei plăci memoriale pe locul unde a funcţionat Templul Coral, demolat de regimul comunist după 1977. Manifestarea dedicată diasporei evreieşti din Odobeşti este un act de dreptate faţă de această comunitate, care a constituit unul din pilonii modernizării localităţii Odobeşti în a doua parte a secolului XIX şi prima parte a secolului XX. Centrat pe lansarea lucrărilor cercetătorului Bogdan Dogaru, Congresele Sioniste de la Focsani, 1881 - 1883,( Ed. Hasefer, Bucuresti, 2011) şi Evreii din Vrancea in timpul Holocaustului, 1938 - 1944, (Ed. Hasefer, Bucuresti, 2011), simpozionul se doreşte şi o apropiere a odobeştenilor de propria lor istorie, de anii când Primăria Odobeşti propunea Prefecturii Putna în 1941 înfiinţarea unui ghettou pentru evreii din oraş, prin excluderea acestora din aşa zisul cartier evreiesc şi mutarea lor în nordul localităţii.

Realizat în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Vrancea, evenimentul se doreşte şi un nou început de colaborare între Comunitate, autorităţile locale şi cele două licee din oraş. “După modelul parteneriatelor pe care le avem cu şcolile din Focşani şi Râmnicu Sărat, dorim să încheiem parteneriate cu şcolile din oraş, iar cu sprijinul autorităţilor să putem finaliza repararea Sinagogii şi de ce nu, transformarea acesteia într-un muzeu”, ne-a spus Mircea Rond, preşedintele Comunităţii. După cunoştinţele noastre, această întâlnire cu trecutul la care sunt invitaţi odobeştenii este un demers rar pe meleagurile noastre, unde încă se mai colportează istorii fantasmagorice, iar neagra dictatură legionară, când un preot era prefect legionar de Putna, mai fascinează minţile bolnave. Suferinţele evreimii odobeştene nu au atins apogeul disporei iudaice din Panciu, de unde în 1942 toţi evreii au fost scoşi manu militari, fiind declarat prima localitate “ariană” din România, dar legislaţia antisemită a fost aplicată şi la Odobeşti, evreii fiind deposedaţi de bunuri şi trimişi la “muncă în folosul comunităţii”. Simpozionul va debuta la orele 12 şi se va desfăşura la Biblioteca din Odobeşti. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.