Educație

Lecţii despre sex în şcoli, nu doar despre religie

Ziarul de Vrancea
11 oct 2012 2115 vizualizări
Pentru că apar sarcini nedorite la varsta de 12-13 ani, medicii propun ca în şcoli să se facă nu doar ore de religie ci şi de educaţie sexuală. Si asta pentru că mulţi tineri provin din familii în care educaţia sexuală este un subiect tabu

75 de adolescenţi din 5 localităţi ale judeţului s-au înscris în proiectul Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” „Teenage - iluzii şi realităţi” - proiect câştigător al Concursului „Idei de 15000 lei”, finanţat de Fundaţia IREX România în cadrul Programului Biblionet. Proiectul, ce a fost lansat ieri, se desfăşoară pe o perioadă de 6 luni, în parteneriat cu Biblioteca Orăşenească Mărăşeşti şi bibliotecile din comunele Bogheşti, Broşteni şi Homocea. „Spopul acestui proiect este creşterea nivelului de informare cu privire la educaţia sexuală, în contextul dezvoltării personale armonioase a adolescenţilor din cele cinci localităţi. Ideea a venit ca urmare a costatărilor din discuţiile avute cu adolescenţii şi ca urmare a statisticilor îngrijorătoare în acest sens”, ne-a declarat Adrian Ţiglea de la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, coordonatorul acestui proiect.

Activităţile se vor desfăşura sub forma unor întalniri de lucru  pe diferite teme identificate de adolescenţi, menirea acestora fiind de a răspunde întrebărilor cele mai importante la varsta adolescenţei. „Informaţia există peste tot, dar de multe ori eronată. Adolescenţii o preiau ca atare, nu are cine să îi ajute să o filtreze şi apar astfel sarcini nedorite la varsta de 12-13 ani. Se discută în şcoli despre religie, mediu, dar ar trebui făcută şi educaţie sexuală. Suntem doi medici în judeţ la Cabinetul de Planing Familial, dar am dori să mergem să discutăm cu adolescenţii despre această problemă. Nu putem însă intra în şcoală fără a avea invitaţie. De aceea acest proiect este binevenit”, a declarat dr. Cătălin Groza, partener în cadrul acestui proiect, specializat în sexologie, planificare familială şi sănătatea reproducerii.„Proiectul este util, mai ales că mulţi tineri provin din familii în care încă educaţia sexuală este un subiect tabu. Îmi doresc ca aceste întalniri să constituie o experienţă interesantă. Acest proiect constituie şi o ocazie de socializare”, a declarat la conferinţa de lansare una dintre adolescentele încrise în program.

Întalnirile de lucru vor fi filmate, iar la finalva fi realizat un film documentar şi o broşură conţinand informaţii de specialitate ce vor fi oferite bibliotecilor din judeţ. Proiectul, unul pilot, este unic la nivel naţional în această formă, potrivit iniţiatorilor. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
anonim, acum 4207 zile, 2 ore, 13 secunde
pai dragi profi ,daca vreti sa mai aflati ceva noutati despre sex .. aceste ore va vor folosi deplin.. si vor fi impartasite chiar de unii elevi care sunt mult mai bine pregatiti la aceasta materie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.