Educație

Mihai Alexandru Canciovici, „Povestitul în Vrancea”

Valentin Muscă
3 oct 2012 2779 vizualizări
Înainte să apară în mass-media locală jurnalele care fac legea, apărea la Focşani una din cele mai importante lucrări după 1989 despre folclorul din Vrancea, „Povestitul în Vrancea” (Ed. Neuron, Focşani, 1995)

Nu-l cunoaştem pe autor, nici nu am avut cunoştinţă de această excelentă prezentare a folclorului vrâncean, văzut prin prisma poveştilor, dar calitatea sa ne face să o prezentăm cititorilor noştri. Însoţită de un solid studiu introductiv de 67 de pagini, cu un aparat critic de invidiat, Glossar, Indice şi Bibliografie selectivă, „Povestitul în Vrancea” este, după părerea noastră, cea mai bună lucrare de acest gen, de la faimoasele studii ale lui Ion Diaconu. Rezultatul unei munci de teren asidue, realizate prin deplasări pe tren în 1977 şi 1985, pe vremea când în Vrancea nu se născuse garnitura de monografişti reciclaţi, abonaţi la banii primarilor cu liceu la frecvenţă redusă, lucrarea prezintă în 10 capitole, tot atâtea ipostaze ale povestitului din zona de munte a judeţului Vrancea, poveşti culese de autor şi aflate astăzi în Arhiva Institutului de Etnografie şi Folclor din Bucureşti. Obişnuiţi cu maculatura postdecembristă, „Povestitul în Vrancea” a fost o revelaţie, motiv pentru care v-o recomandăm ca mostră de erudiţie şi pasiune. Citiţi „Povestitul în Vrancea” şi-o să descoperiţi universul fabulos al înţelepciunii populare vrâncene, unde snoavele cu Păcală, Legenda lui Bucur şi a banditului Bahnă se îmbină cu povestirile mitologice despre iele, strigoi, Muma-Pădurii, Ursita, Ţiganul la Spovedanie şi Popa lacom! (Valentin MUSCĂ)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.