Educație

Nicolae de Flue, pustnicul Elveţiei

Valentin Muscă
24 sep 2012 1515 vizualizări
Creştinii de confesiune catolică îl pomenesc astăzi pe cel numit pustnicul Elveţiei.

Ţară a paradoxurilor, de unde Zwingli şi Calvin au trimis germenii Reformei în toată Europa, Elveţia este, dincolo de războaiele inter-confesionale care au măcinat-o la începutul epocii moderne, şi locul unde a trăit în sec. XV Sfântul Nicolae de Flue, pe care papalitatea l-a numit patronul spiritual al ţării Cantoanelor. Mai puţin cunoscut decât impetuosul Calvin, patronul onusienei Geneve şi mai discret decât austerul Zwingli din cetatea Zurichului, Nicolae de Flue şi-a trăit viaţa în lumea grijilor cotidiene din Elveţia profundă, unde a fost primarul unei localităţi uitate de lume, cu un secol înainte ca Luther să arunce mănuşa Curiei romane. Ca odinioară creştinii cu viaţă aleasă, după ce şi-a ridicat cei cinci copii şi i-a aşezat la casele lor, s-a retras într-o pustnicie din apropierea locurilor natale, hrănindu-se 20 de ani numai cu Sfânta Euharistie. Figură legendară dintr-o perioadă în care Austriecii se purtau cu Helveţii aşa cum o făceau Turcii cu Românii, Nicolae de Flue nu a ezitat să iasă din pustnicia sa şi să lupte pentru a-şi apăra „sărăcia, nevoile şi neamul”, cum o făceau ţăranii şi călugării moldavi în aceeaşi perioadă. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4203 zile, 7 ore, 30 minute, 15 secunde
INTERESANT!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.